0

Б лизнаците Адам и Саймън Йейтс завършиха на първите две места в откриващия етап от 110-ото издание на Обиколката на Франция, която стартира в събота.

Първият етап, който бе с дължина от 182 километра, започна и завърши в испанския град Билбао, а колоездачите се радваха на изключителен интерес и страхотна подкрепа от страна на местните жители, за които спортът е религия. 

Британците станаха първите братя, които завършват на първите две места в етап от "Тур дьо Франс" от 1919 година насам, като победител стана Адам. 

Състезателят на отбора на Обединените арабски емирства караше на завет зад брат си Саймън, но 630 м преди финалната права той го изпревари при наклон 6% и скорост около 25 км/ч. От този момент Адам пое водачеството и не го изпусна, като накрая направи 4 секунди разлика пред брат си Саймън от тима на Джайко. 

Така Адам Йейтс финишира с време от 4 часа, 22 минути и 19 секунди и в неделя ще кара с "жълтата фланелка" на лидер в генералното класиране.

Саймън Йейтс остана втори на четири секунди, а групата с най-големите претенденти пристигна на 12 секунди от победителя.

Първи в нея финала пресече шампионът за 2020 и 2021 година Тадей Погачар от ОАЕ. 

Словенецът, който заедно с миналогодишния шампион Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма), е определян като основен фаворит за победата, направи много добър финален спринт и прибра бонификацията от четири секунди. 

Вингегор остана девети и макар да бе в групата на Погачар, не бе в състояние да се бори за допълнителните секунди бонус.

В неделя предстои вторият етап от Обиколката на Франция, който също ще бъде изцяло в Страната на баските. Етапът ще стартира от Витория-Гастеис и ще завърши в Сан Себастиан, като е с дължина от 208,9 километра.