0

Т енисът се тресе, след като Яник Синер излезе чист като сълза, нищо че е дал 2 положителни проби за непозволени вещества. ATP прие обяснението му като от фантастичен роман. Веществата попаднали в него при масаж. 

Асоциацията на професионалните тенисисти (PTPA), която Новак Джокович основа преди няколко години, излезе със становище, че това е двоен стандарт. "Положително е, че жалбите на играчите за допинг наказания се приемат, но трябва да имаме процеси, които да са еднакво валидни за всички - обяви Ахмад Насър, един от водещите хора на PTPA - И за мъжете, и за жените . Липсата на ясна система създава проблеми за играчи, които нямат определен рейтинг, пол или националност.

И за пример се дава Симона Халеп, която бе наказана. "Дали това щеше да се случи, ако не бе румънка?", питат медиите по цял свят. Ник Кириос настоява Синер да бъде изхвърлен за 2 години. Подобно е и мнението на Лука Пуи. 

"Синер трябваше да бъде спрян от състезания, след като е дал положителни проби. Явно обаче не гребем в една лодка. Николас Хари от Чили бе наказан за 2 години, но после му намалиха наказанието на 11 месеца. Запазиха му точките, но му взеха наградния фонд от състезанията, наложиха му и глоба", обяви французинът.  "Като е чист - защо му вземат парите!", продължи той.

"Вземат ни за идиоти. Стероиди от чай да попаднат в човек чрез спрей за рани! Ще продължим ли да твърдим, че сме чист спорт. Световният номер 1 е играл шест месеца с положителна проба", ядоса се той пред радио "Монте Карло". 

Треньорът на Синер Дарън Кейхил пък заяви, че се притеснява за него, защото цял да се срине физически и психически от този шум, който се вдигна около клиента му.