0

А мериканският спринтьор на 400 метра Рандолф Рос беше наказан с лишаване от състезателни права за три години за "фалшифициране на процеса на допинг контрол" във връзка с потенциално нарушение на местонахождението, заради което той не е бил тестван на 18 юни, съобщава "Ройтерс".

Athletics Integrity Unit обяви във вторник, че двукратният шампион на NCAA от Северна Каролина A&T ще бъде отстранен до 30 юни 2025 година, което означава, че ще пропусне Олимпийските игри в Париж 2024.

Американецът беше с временно наказание от 16 юли тази година, в навечерието на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, около месец след като служителите не можаха да го открият, за да вземе допинг тест - третият неуспешен в информацията за местонахождението му за 12-месечен период.

Рос е предоставил копие от автоматичен имейл "уж потвърждаващ актуализация, направена на информацията за местонахождението му за съответния период", казаха от антидопинговата агенция.

Спринтьорът "призна", че е променил имейла, когато беше разпитан от представители на AIU. Той спечели втората си поредна титла на 400 метра в шампионата на NCAA през юни.

Рос спечели златен медал като част от отбора на щафетата на 4 по 400 метра на Игрите в Токио, въпреки че не бяга на финала.