0

Т алантливият български плувец Петър Мицин е минал 20 теста за допинг през 2023 година, разкри президентът на федерацията Георги Аврамчев.

"Мицин е преминал 20 допинг проверки и всички са отрицателни. За да се ратифицира световния рекорд за юноши, първо трябва да излезе допинг пробата. Състезателите приемат само витамини. Антъни прекали - говори срещу съотборниците си, срещу бившия си треньор Вакареев. На крива ракета космосът й пречи. Как беше - "наспах се, дойдох, видях и завърших пети", каза Аврамчев по повод изказвания на Антъни Иванов.

Аврамчев е доволен, че успехите на Петър Мицин са запалили и останалите му съотборници да тренират повече и да се стремят към неговите резултати.

 "Мицин запали останалите. Всички тренират с голямо желание, видяха, че може", каза той.

Аврамчев разкри също така, че Мицин вече е получил премия от Министерството на младежта и спорта, а допълнително ще бъде възнаграден за успехите си от федерацията. 

През последните седмици Мицин спечели титли от европейското и от световното първенство за юноши и девойки, както и подобри световния рекорд на 400 метра свободен стил и същевременно спечели квота за олимпийските игри в Париж догодина. 

Миналата седмица министър Димитър Илиев заяви на изслушване пред ресорната парламентарна комисия, че ще внесе промени в Наредбата, която да му позволи да премира млади спортисти. Първоначално плувецът беше получил за върховите си постижения единствено плакет, което предизвика критики в спортния свят.

Мицин, който неотдавна навърши 18 години, от своя страна заяви, че не смята да ходи да учи в САЩ, както направиха други плувци. Подтекстът на отговора му беше, че не иска да отсъства от централизираната подготовка на място, която се предвижда за националите ни като цяло. "Оставам тук. Не виждам как ще подобря времената си, ако отида в САЩ", обяви той.