0

Б ългарските боксьори Радослав Росенов и Ергюнал Себахтин се доближиха на само една победа от възможността да спечелят медали от световното първенство за мъже в Ташкент, Узбекистан.

Росенов получи тежка аркада над дясното око, като двубоят му с иранеца Даниял Шахбахш при 60-килограмовите бе прекратен в средата на втория рунд. Въпреки това, 19-годишният българин бе направил достатъчно, за да вземе крайния успех с неединодушно решение на съдиите над 5-ия в схемата.

Срещата премина оспорвано, като 5-кратният европейки шампион при подрастващите Росенов бе този, който търсеше боя и опитваше да предизвика противника. Двамата стартираха проучвателно и леко пасивно, но във втората част динамизираха действията. За съжаление, иранецът удари с глава национала ни в средата на рунда, което доведе и до прекратяване на битката.

На четвъртфиналите Радослав ще срещне шампиона на Азия Мохамед Абу-Джайех от Йордания. Двубоят е на 10 май.

Утре има още един мач с българско участие. Рами Киуан (75 кг) ще преследва място на четвъртфиналите срещу Ахмад Госон от Сирия.

По-рано днес Себахтин също се класира за четвъртфиналите при най-леките (до 48 кг).Той се наложи над Анварджан Ходжиев от Киргизстан с 4:1 съдийски гласа.

Боксьорът от Кърджали доминираше в първите два рунда, но в третия му беше отброен нокдаун. Това стана, след като двамата си удариха главите. Последва реакция от съдията, но въпреки това Себахтин стигна до успеха.

Така Ергюнал Себахтин ще се боксира също на 10 май за минимум бронзов медал срещу Сахил Алахвердови (Грузия), от когото загуби на финала на европейското първенство миналата година.