0

Д жейлън Браун вкара 27 точки, а неудържимият Джейсън Тейтъм добави 26 за успеха със 116:100 на Бостън Селтикс срещу гостуващия Голдън Стейн Уориърс в третия мач от финала за титлата в Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада.

За пръв път от 2010 г. Мач за титлата се върна в легендарната бърлога на Селтикс TD Garden в Бостън, където се веят 17-те шампионски знамена за рекордьора по титли в НБА. 

Пред своята публика, която създава кошмарна за гостуващия отбор атмосфера, Селтикс поведе с 2:1 в серията, в която се играе до четири успеха от седем мача, а двубой номер 4 е в петък - отново в Бостън.

Маркъс Смарт добави 24 точки и помогна в защитните усилия на тима, които задържаха Уориърс до 11 точки през четвъртата четвърт. Това е третата в историята част с най-малко вкарани точки във финал на НБА.

Стеф Къри беше най-полезен за Голдън Стейт с 31 точки, от които шест тройки. Той отбеляза 15 точки в третата четвърт, която Уориърс спечелиха с 33:25, но се контузи в края на четвъртата, след като Ал Хорфорд се претърколи на крака му при една изпусната топка.  

Клей Томпсън завърши с 25 точки (пет тройки).

Предишните 39 пъти, в които отборите са си разменяли по един успех в първите два мача, победителят от третата среща печели серията в 82 процента от случаите.

Трети мач от финала за титлата в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (играе се до четири победи):
Бостън - Голдън Стейт - 116:100
* Бостън води в серията с 2:1 победи.