0

Т ежък жребий изтеглиха първите ракети на България за старта на Откритото първенство по тенис на Австралия, което започва в понеделник.

Григор Димитров ще играе срещу руснака Аслан Карацев, Виктория Томова среща олимпийската шампионка от Токио  2020 Белинда Бенчич (Швейцария) .

Поставеният под номер 27 и 29-и в ранглистата в момента Димитров е полуфиналист в турнира през 2017 година.  Той ще търси реванш срещу Карацев за поражението си на четвъртфиналите в Мелбърн през 2021 година с 2:6, 6:4, 6:1, 6:2. 

29-годишният руснак е 52-и в АТР листата в момента, а най-доброто му класиране на Откритото първенство на Австралия е полуфинал през същата 2021 година.

Българинът има и една победа срещу Карацев с 6:1, 1:6, 6:2 в Сан Диего преди два сезона.

Димитров може да срещне деветкратния шампион Новак Джокович още в третия  кръг. Сърбинът, номер 4 в схемата, започва срещу испанеца Роберто Карбайес Баена. В същата четвърт е и местният любимец Ник Кириос, който е 19-и поставен и стартира срещу руснака Роман Сафюлин.

Защитаващият титлата си и водач в схемата Рафаел Надал  ще играе в първия кръг срещу британския левичар Джак Дрейпър, а вицешампионът в Мелбърн през миналия сезон и поставен под номер 7 Даниил Медведев от Русия стартира срещу Маркос Хирон (САЩ). Двамата са в най-горната четвърт на схемата, което означава, че могат да се срещнат още на четвъртфиналите.

При жените съперничката на Томова – Бенчич, е поставена под номер 12, а най-доброто й представяне в Мелбърн е осминафинал през 2016 година.

Българката, 91-ва в световната ранглиста в момента, пък за трети път ще играе в основната схема на турнира, като все още търси първата си победа.

Двете имат един мач помежду си в Дотан (САЩ) през април 2013 година, който Бенчич печели убедително с 6:0, 6:3.

Водачката в класацията на WТА и полуфиналистка от миналия сезон Ига Швьонтек (Полша) стартира срещу Юле Ниймайер (Германия), а вицешампионката от 2022 година и номер 13 в схемата Даниел Колинс (САЩ) е също в най-горната четвърт и започва срещу Ана Калинская (Русия). Двете могат да се срещнат в четвъртия кръг, пише БТА.

 

В много интригуващ сблъсък от първия кръг ще се изправят две бивши шампионки в Мелбърн. Номер 24 и победителка през 2012 и 2013 година Виктория Азаренка (Беларус) ще играе срещу София Кенин (САЩ), която спечели трофея през 2020 година.

Номер 2 Онс Жабюр (Тунис), която достигна до финалите на предишните два турнира от Големия  шлем във Великобритания и САЩ, пък започва срещу Тамара Зиданшек (Словения).