0

Т ихомир Иванов завърши на седмо място в първия си турнир от Диамантената лига след 5-годишно прекъсване. Българинът, който беше осми на олимпиадата в Париж по-рано през месеца с 227 см, сега преодоля 222 см за седмата позиция в Хожув (Полша). Иванов се справи с височината от втори опит, а след това направи и три фала на 226 см.
Интересно е, че зад българина остана олимпийският шампион от Париж и световен първенец в зала от Глазгоу 2024 Хемиш Кър от Нова Зеландия, който завърши девети с 218 м.

Победата спечели италианецът Джанмарко Тамбери, който в Париж страдаше от здравословни проблеми. Той си осигури първото място в Хожув с 231 см, преодолени от втори опит. После Тамбери пропусна 233 и отиде на 238 см, на които направи два неуспешни опита, и остави един за 240, но отново не успя.

Втори е Ромен Бекфорд от Ямайка с 229 от първи опит, а а трети със същия резултата, но от втори опит е Олех Дорошчук от Украйна.

Следващият старт за Тихомир Иванов отново ще е в турнир от Диамантена лига - на 30 август в Рим.

Норвежкият бегач Якоб Ингебригтсен подобри световния рекорд на 3000 метра на Диамантената лига с Хожув, Полша. Той финишира за 7:17,55 минути, като по този начин подобри рекорда на кениеца Даниел Комен от 1996 г., който беше 7:20,67 и бе поставен в Риети, Италия. 

23-годишният Якоб бе в шок, след като пресече финалната линия и видя невероятния си резултат. До днес най-доброто постижение на норвежеца в дисциплината беше 7:23,63 мин. от 2023 г., с което заемаше трето място във вечната ранглиста. За рекорда той получи чек за 50 000 долара.

Бериху Арегави постави нов рекорд на Етиопия и коригира собственото си най-добро постижение и със 7:21,28 мин. зае втората позиция в Хожув. Неговият сънародник Йомиф Кеджелча допълни тройката със 7:28,44 мин.

Шведският феномен Арманд Дуплантис отново подобри собствения си световен рекорд в овчарския скок, като преодоля 6,26 метра на Диамантената лига в Хожув, Полша. Той прескочи летвата на рекордната височина от втория си опит.

Мондо Дуплантис дължи световните рекорди, откакто преодоля 6,17 метра в полския Торун през 2020 година. Шведът 10-и пореден път постижението си, след като по-рано през месеца направи скок от 6,25 на олимпийските игри в Париж.

В сряда в Лозана Дуплантис преодоля 6,15 м, като призна, че почти не е тренирал след Париж.

На Диамантената лига в Полша шведът преодоля 5,62 метра за начало, а след това и 5,92 и 6 метра, с което изпревари американеца Сам Кендрикс и гърка Емануил Каралис, които също преодоляха по 6,00 м. След това Монсо започна атаката на рекорда. При първия си опит той мина под летвата, но при втория опит я преодоля и въпреки че я докосна, тя остана на стойката си.