0

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен

Лошото време и непрестанният дъжд над олимпийския стадион Мюнхен съпътстваха финала в скока на височина при мъжете на Евро 2022. Назависимо от това Тихомир Иванов зае осмо място, а шампион стана златният медалист от олимпиадата в Токио 2021 Тамбери (Ит). 

Заради лошото време състезанието бе отложено с близо с час, а после домакините трябваше да подсушават сектора след всеки опит в началото, което бавеше много състезателите.

В тези условия Тишо тръгна изключително трудно, като преодоля началната височина от 218 см от трети опит. За втората височина от 223 см останаха само 8 атлети, а останалите 5 финалисти приключиха без успешен опит, което рядко се вижда на състезание от такъв ранг.

Въпреки голямото си желание да се реализира, след претърпяната операция през пролетта Тихомир не успя и в трите си опита на 223 и завърши на осмо място. 

Ето какво каза Тихомир Иванов пред пратеника ни в Мюнхен:

Смесени са ми чувствата от европейското. От една страна чувствам, че съм се повалил, от друга пък съм радостен, че се класирах за финала след всички промени, които направих и трудностите през сезона, операцията, която направих. Не знам, треньорът ми е доволен. Като цяло на квалификацията направих хубави опити, сега във финала не успях да се приспособя. 218 см чак от трети опит, което показва, че все още не съм напълно готов да изпълнявам новия си скок, върху който работим. Като цяло се радвам, че съм здрав, скачам вече без тейп, което бе немислимо за мен в предните години. За този кратък период това успях да сътворя. Знам, че не е много, но е от сърце.

Шампион с 230 см стана олимпийският първенец Джанмарко Тамбери. Той направи опити и на 232 и 233 см, но не сполучи. Със среброто се окичи Тобиас Потие от Германия с 227 см, а трети със същия резултат, но с повече фаулове, е украинецът Андрий Проценко.