0

СНЕЖАНА ИВАНОВА, ГЛАЗГОУ

Невероятната Фемке Бол постави нов световен рекорд в бягането на 400 м по време на първенството на планетата по лека атлетика в зала в Глазгоу! С абсолютна лекота тя прелетя по дистанцията и пресече финалната линия за 49,17 секунди! Така нидерландката подобри със 7 стотни предишния си рекорд, поставен по-рано през сезона, което освен титлата, това й донеде и нов чек за 50 000 долара, връчен й по време на награждаването от президента на Световната атлетика Сър Себастиан Коул.

Спринтьорките на Нидерландия тотално доминираха във финала като Лиеке Клавер спечели среброто с 50,16 сек. Те са основен фаворит за титлата и в щафетата на 4×400 м по-късно тази вечер. С бронза се окичи Алексис Холмс (САЩ) с 50,24 сек.

При мъжете също станахме свидетели на сензация като белгиецът Александер Доом отне в последните метри титлата на считания за фаворит Карстен Вархолм от Норвегия с нов национален рекорд на страната си от 45,25 сек. За снажния викинг - олимпийски, световен и европейски първенец на 400 м с препятствия, остана утехата, че си направи лично за сезона от 45,34 сек.

Представитилката на островната държава Сейнт Лусия от Карибския басейн - Джулиън Алфред, спечели световната титла на 60 м при жените в Глазгоу. Тя бе лидерка в ранглистата за сезона преди шампионата, но в полуфиналите сдаде позицията на Ева Свобода от Полша, която постигна 6,98 сек.
Във финала обаче Алфред спечели в последните метри със същия резултат, а Свобода остана втора със 7,00 сек. Това е втори медал от голямо първенство в Глазгоу за ексцентричната полякиня, след като през 2019 г. стана европейска шампионка.
Бронзът е за италианката Зейнеб Досо със 7,05.

Непосредствено преди финала, буквално на стартовите блокчета контузия получи американката Алея Хобс, която напусна пистата в инвалиден стол. Това бе втора тежка контузия за вечерната сесия, след като французойката Марго Шеврие счупи крак в овчарския скок и бе изнесена на носилка и със системи.

Титлата тук бе за британката Моли Каудъри с 4,80 м. Малко преди нея Джош Къри взриви публиката в препълнената "Емирейтс Арена" с първата домакинска титла. Шампионът от миналото лято в Будапеща на 1500 м спечели златния медал този път на 3000 м с време 7:42,98 мин.

При жените американката Елинор Сент Пиер измъкна световната титла в дисциплината под носа на представителките на силните нации от Етиопия и Кения. Втора на предишното световно в Белград 2022, сега американката стигна до златото с рекорд на шампионатите под покрив с време 8:20,87 мин.

Водачката в световната ранглиста на 5 и 10 хиляди метра и световна шампионка на тези дистанции от последните две планетарни първенства на открито Гудай Тсегай от Етиопия този път не устиска на финалния спринт на Елинор и се задоволи със среброто с 8:21,13 мин. Трета завърши кенийката Беатрис Чепкоеч с национален рекорд на страната си в зала от  8:22,68 мин.

Уникално бягане направиха и финалистите на 60 м с препятствия. Само минути след световния рекорд на Фемке Бол публиката очакваше подобно зрелище и от непобедимия Грант Холоуей. Американецът този път се задоволи само с изравнен рекорд на шампионатите от 7,29 сек, но за пореден път показа, че е властелинът на хърделите, след като по-рано този сезон счупи и върховото постижение на планетата - 7,27 сек.

Холоуей вече има три поредни световни титли на 110 м с пр., две на 60 м с пр., а от Олимпийските игри в Токио през 2020 г. е сребърен медалист.

Вторият в Глазгоу Лоренцо Симонели обаче беше по-щастлив и от победителя, тъй като подобри рекорда на Италия, финиширайки за 7,43 сек.
Трети е французинът Жюс Квау-Мати със 7,47 сек.

Световният шампион в тройния скок на открито от Будапеща 2023 и световен рекордьор в зала Фабрис Занго от Буркина Фасо спечели златото и под покрив. Той се наложи за златния медал със 17,53 м, изпреварвайки алжиреца Ясел Мохамед Трики (17,35) и португалецът Тиаго Перейра (17,08).

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX