0

Б ългария високо цени готовността на  Международния олимпийски комитет да подкрепи усилията и амбицията на страната ни да организира домакинство на Младежки зимни олимпийски игри. Това заяви държавният глава  Румен Радев на среща с президента на МОК Томас Бах, която се проведе в централата на организацията в Лозана. В срещата днес участваха председателят на БОК Стефка Костадинова, генералният секретар на комитета Белчо Горанов, Весела Лечева - член на комисията по обществени въпроси и корпоративни комуникации към МОК.

По време на срещата от ръководството на МОК заявиха готовност за съдействие при изготвянето на пътна карта за издигането на кандидатурата на България, така че страната ни да покрие стандартите за провеждане на спортното събитие в София. „България се гордее с традициите в зимните спортове и натрупа сериозен опит в организацията на международни състезания. Страната ни има и отлични природни условия“, каза президентът Румен Радев по време на срещата. По думите на Томас Бах близостта на столицата до планината би улеснила много организацията на събитието. Необходимо е да се направи оценка на съоръженията и инфраструктурата, нужни за провеждането на младежкия спортен форум.

Българският олимпийски комитет изрази своята пълна готовност да поеме своята роля в подготовката на бъдеща кандидатура, съвместно с правителството, кметствата на градовете-домакини. Ключова фигура в тези преговори е г-жа Жаклин Барет, директор, отговарящ за бъдещите домакини на олимпийски игри, която също присъства на срещата

Държавният глава заяви, че за България е повод за гордост, че е сред 14-те страни, които през 1896 г. участват в Първите съвременни Олимпийски игри в Атина. По време на срещата си Румен Радев и Томас Бах отбелязаха приноса на Олимпийското движение за утвърждаването на мира и разбирателството между хората. 

В рамките на визитата си в Швейцария държавният глава Румен Радев бе посрещнат в Олимпийския музей в Лозана от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и от председателя на БОК и член на Комисията на МОК по „Култура и олимпийско наследство“ Стефка Костадинова, с тях бе и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

В музея гостите разгледаха експонатите, като специално внимание беше отделено на българските експонати – летвата със световния рекорд на Стефка Костадинова, състезателния й номер от Атланта, екипът на Евгения Раданова. След това делегацията разгледа и новия Олимпийски дом. 

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Конфедерация Швейцария, където по-рано днес в Берн проведе среща с президента Виола Амхерд.