0

П роблемите на Международния олимпийски комитет (МОК) с Международната федерация по бокс (ИБА) не са свързани персонално с нейния президент, а са мащабни и те трябва да бъдат решени вътрешноорганизационно. Това заяви председателят на МОК Томас Бах, цитиран от агенция ДПА и БТА.

Боксът остана в програмата за Париж 2024, но ще продължи да бъде управляван на олимпийско ниво от МОК, а не от ИБА. Федерацията бе наказана още през 2019 заради редица организационни нередности.

"Обсъждаме не толкова бокса или боксьорите, а управлението на този спорт и състоянието на федерацията в момента", заяви Бах след среща на Изпълнителния комитет на МОК.

"Ако проблемът бе свързан с бокса или боксьорите, то този спорт нямаше да бъде упражняван нито в Токио, нито в Париж. Изпълнителният комитет е напълно наясно със социалния статут на бокса и популярността му на международно ниво. Винаги сме вземали това в предвид".

МОК предупреди ИБА във вторник, че ако федерацията продължава да игнорира организационните си проблеми, боксът няма да бъде в олимпийската програма за Лос Анджелис 2028. Бах уточни, че става въпрос за начина на управление, липсата на финансова прозрачност и нередности в съдийството и оценяването.

"Не става въпрос само за един човек, а за цяло последните години. Проблемите трябва да бъдат адресирани, но не само с маркетингови прийоми", завърши Бах.