0

В иктория Томова ще бъде в основната схема на „Уимбълдън“. Тя присъства в обявения списък от участници за турнира. Организаторите са използвали ранглистата от 16 май, в която Томова е под №113. Българката, която е 140-а в света в момента, влиза в схемата и заради изваждането на тенисистките от Русия и Беларус заради войната в Украйна. 

Това ще е второ участие за Томова в основната схема. През 2018 г. тя премина квалификациите и отстрани Тереза Самкова в първия кръг, а във втория отпадна от Серена Уилямс.

Женската тенис асоциация (WTA) пък е близо до това да направи компромис относно присъждането на точки за „Уимбълдън“, за да избегне бойкот на състезателки. WTA, както и Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) обявиха, че няма да дават точки за световната ранглиста за тазгодишното издание на турнира заради изваждането на тенисистите от Русия и Беларус. Наоми Осака и някои други състезателки обаче заплашиха, че може и да не играят в Лондон заради това, че няма да има точки за ранглистата. Според Осака участието ще е „безсмислено“.

Според британски медии от WTA са говорили с тенисистки и са близо до това да се съгласят да присъждат поне половината точки, които могат да бъдат спечелени от „Уимбълдън“. Очаква се решението да бъде обявено официално в близките дни. От АТР обаче са непреклонни и няма да дават точки за турнира в Лондон. 

Осака е в списъка с тенисистки, които ще участват. От него очаквано отсъстват сестрите Серена и Винъс Уилямс, които не са играли съответно от юли и август миналата година. При мъжете в списъка всички големи звезди, които имат право, без Роджър Федерер, който не е играл от миналогодишното издание на „Уимбълдън“.