0

С портист номер 2 на България за 2023 година Григор Димитров продължава силното си представяне от миналия сезон и се класира за финал на турнира по тенис в Бризбейн (Австралия) от сериите АТП 250 с награден фонд 661 585 долара.

Вторият в схемата българин надделя над представителя на домакините Джордан Томпсън с 6:3, 7:5 за 1:47 часа игра.

Димитров, който има титла в Бризбейн от 2017 година и вече три финала, ще спори за титлата срещу поставения под номер 1 в схемата датчанин Холгер Руне.

Най-добрият български тенисист направи един пробив в шестия гейм по пътя си към успеха в първия сет. Във втората част той отново направи страхотни точки в трудни ситуации, изкача шанса си, за да вземе подаването на съперника си в 11-ия гейм и при свой сервис затвори двубоя.

"Хубавият период продължава, този корт е сякаш домашен за мен. Това са невероятни седмици, дойдох рано, представям се добре и съм щастлив, че съм отново на финала. Благодаря за подкрепата", бяха първите думи на българина на корта.

Димитров е в Австралия със своите родители, за които каза изключително мили думи.

"Радвам се, че родителите ми са тук, но това добавя допълнително напрежение. Щастлив съм, че имам шанс да прекарам повече време със семейството си, да пътуваме заедно. През годините не съм бил много с тях и сега се опитвам да се реванширам. Семейството е най-важно. В момента изживявам мечтата си, играя тенис, стигнах на финала, искам да продължа и утре ще трябва да изиграя още един двубой. Моите родините са моите герои, аз продължават да се уча от тях, аз съм това, което съм, благодарение на тях", добави той.

Григор Димитров очаква труден финал срещу Холгер Руне.

"Ще бъде труден финал утре. Той се разви много, много е мощен, постигна страхотни резултати. Но аз мисля да гледам повече от моята страна на мрежата. Искам да почина, да се възстановя и утре ще се боря", завърши българинът.

В другия полуфинал поставеният под номер 1 в схемата датчанин Холгер Руне победи руснакът Роман Сафиулин с 6:4, 7:6(0) за 1:39 час. 

*Източник: БТА