0

К айл Чалмърс спечели златото на 100 метра свободен стил за мъже на Световното първенство по плуване в малък басейн в Мелбърн. Австралиецът, който е световен рекордьор в дисциплината, зарадва местната публика със силно плуване във финала и време 45.16 секунди, което е нов рекорд на шампионатите.

Втори остана французинът Максим Грусе с 45.41, а трети е италианецът Алесандро Миреси с 45.57.

Световният и европейски шампион и световен рекордьор на 100 метра свободен стил в голям басейн - 18-годишният Давид Попович от Румъния, финишира четвърти във финала с 45.64 секунди, което е нов световен рекорд за юноши.

Един от фаворитите Джордан Крукс от Кайманови острови, който бе най-бърз в сериите, стартира много силно във финала и плува под световния рекорд, но във втората половина от дистанцията не издържа физически и завърши едва шести с 45.77 секунди.

При жените на 100 метра  свободен стил победата също е за Австралия. Спечелия я фаворитката Ема Маккиън с 50.77 секунди, което е нов рекорд на шампионатите. Втора е представителката на Хонконг Сиобан Хоги с 50.87, а трета е нидерландката Марит Стеенберген с 51.25.