0

Т реньорът на баскетболния отбор на Барселона - литовецът Шарунас Ясикевичус, е доста активен в мрежи след началото на руската инвазия в Украйна.

Наскоро той си спомни първите години, след като неговата родина се отдели от СССР. „Първоначално беше много трудно, защото когато станеш независима държава, СССР веднага ти прекъсва достъпа до всичко, което беше много лесно дотогава: храна, напитки, газ... “, каза той пред „Радио Каталуня“.

По това време Ясикевичус е на 14 години (1990 г.).  „Свързвам моите ранни години с опашките за хляб, ориз и тоалетна хартия, тъй като достъпът до тези основни продукти беше доста ограничен за всички“, спомня си той.


„След 8 или 9 години, видях как Литва се развива. Бях възхитен от това! Имаме голям късмет да сме независими, да имаме демокрация и да изберем сами съдбата си“, каза литовецът.

Ясикевичус очаквано говори и за войната в Украйна. „В някои дни се чувствам зле, но вече не следя конфликта със същото внимание, както в началото. През първите седмици всички бяхме залепени за телевизора, но вече минаха повече от 40 дни... Ние сме заедно с украинците, ще направим всичко, за да им помогнем“, добави той.

„В последните 30 години Русия изостана в сравнение с други бивши съветски републики като Литва, която през това време направи гигантска стъпка в стандарта на живот и напредна като страна“, смята специалистът.

„Може би хората в Русия подкрепят Владимир Путин, защото не знаят колко са напреднали нашите страни. За съжаление там не са имали такъв късмет, но това си е техен проблем“, коментира треньорът на Барса.

Той говори и за украинските спортисти, които се завърнаха в страната си, за да се борят с руската инвазия. „Това е нещо много трудно. Те са хора, които тренираха всеки ден преди месец и половина, а сега са на фронта“, добави Ясикевичус.
„Войната променя живота ви. Можете да говорите много, но докато не стигне до вас, не разбирате и 10% от случилото се. Снимките не са достатъчни, за да разберете колко страдат хората. В тази ситуация трябва да се вземат решения. За щастие изглежда, че не сме във война в момента. Много сме щастливи, че сме част от НАТО“, допълва той.

„Някои държави си мислят: „След като не е моята война, не съм много притеснен“. За съжаление, това е част от човешката природа. Сега си мислите, че всичко е доста далече, но в съвременния свят всичко е много по-близо“, завърши Ясикевичус.