0

Б ългаринът Владимир Илиев завърши на 29-о място в преследването на 12,5 километра от Световната купа по биатлон в германския зимен център Руполдинг, а за пореден път този сезон трима представители на Норвегия заеха призовите позиции в надпреварата.

Илиев направи силно състезание, не успя да уцели само една мишена при третото си посещение на рубежа и финишира на 1:54,9 минута след победителя Йоханес Дале. Българинът се изкачи 18 места спрямо спринта вчера, в който беше 47-и.

Дале направи мощна атака малко преди финала, за да стигне до трета победа в кариерата си. Той измина трасето за 30:38,0 минути и допусна два пропуска в четирите стрелби. Втори се нареди Ветле Кристиансен с пасив от 1,7 секунди с три наказателни обиколки, а трети финишира носителят на Големия Кристален глобус за миналия сезон и петкратен олимпийски шампион Йоханес Тингнес Бьо с две грешки и на 2,4 секунди след Дале.

В края настъпи истинската драма. Кристиансен излезе първи след последната стрелба, Бьо беше близо до него, а Дале едва четвърти на 2,8 секунди. Той обаче атакува малко преди финала и със силно ски бягане пресече пръв линията.

В класирането за Световната купа води Йоханес Тингнес Бьо с 671 точки. Втори с 593 точки е брат му Тарей Бьо, а в топ 3 с 589 точки е и Йоханес Дале. Илиев заема 56-о място с 26 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в преследването начело е отново Йоханес Тингнес Бьо с 311 точки, а Илиев е 54-и с 13 точки.

При жените италианката Лиза Витоци спечели преследването на 10 км. Тя измина трасето за 30:30,7 минути и допусна само една грешка в първата от четирите стрелби. За италианката това е втори успех за сезона и пети индивидуален в кариерата й.

Втора само на 0,7 секунди остана норвежката Ингрид Тандреволд, която също сгреши само една от 20 мишени. 27-годишната Тандреволд, която спечели спринта, започна много добре преследването и водеше до третата стрелба, когато трябваше да влезе в наказателна обиколка и Витоци се възползва от това, за да излезе начело. Двете бяха рано до рамо метри преди финала, но италианката беше по-добра в последните метри и триумфира.

Друга норвежка Юни Арнеклейв стреля без грешка, но остана на трето място с изоставане от 9,1 секунди, повтаряйки най-добрия резултат в кариерата си.

Две българки участваха в надпреварата. Валентина Димитрова се нареди на 41-а позиция с една наказателна обиколка и пасив от 3:20,5 минути, а Лора Христова е 58-а, последна, с три пропуска в стрелбата и на 6:05,8 минути.

В класирането за Световната купа начело излезе Ингрид Тандреволд с 666 точки, която изпревари французойката Жюстин Бреза-Буше. Днес тя завърши на седмо място и има 657 точки. Трета се изкачи Лиза Витоци с 606. С 54 точки Валентина Димитрова е на 50-мо място, a Лора Христова е 73-а с 8.

В подреждането за преследването след пет от седем старта лидерка е Жюлия Симон (Франция) с 274 точки, следвана от Тадреволд с 266. Христова е 63-а.

Следващият старт за Световната купа е в Антхолц-Антерселва (Италия) от 18 до 21 януари.