0

А нтоанета Стефанова записа трета победа при жените на турнира FIDE Grand Swiss в град Дъглас на о-в Ман.

В четвъртия кръг с белите фигури българката победи французойката Полина Гишар на 57-мия ход.

Партията се разви напълно равностойно, без да предвещава изход, различен от реми, но в цайтнота Гишар допусна грешка, от която бившата световна шампионка Стефанова веднага успя да се възползва.

Българката видя, че може да превърне офицера си в Троянски кон и след като Гишар го взе, французойката се оказа пред матиране в два хода.

С победата Стефанова, първата и единствена наша световна шампионка по шахмат (от 2004 до 2006 г.; през 2012 тя губи финална серия за титлата от 4 партии с тайбрек срещу украинката Анна Ушенина) събра 3 точки и заема седмо място в класирането.

Българката е на половин точка зад лидерката Анна Музичук от Украйна, която, за разлика от сестра си Анна, не е печелила световната титла (има загубен финал в Иран през 2017 г.).

При мъжете Иван Чепаринов записа трето поредно реми и събра актив от 2,5 точки след четири кръга.

С черните фигури българинът изигра много силна партия срещу узбека Нодирбек Абдусаторов, който преди две години, едва на 17, стана най-младият световен шампион при мъжете, печелейки титлата в ускорения шахмат.

Чепаринов имаше ако не спечелена, то със сигурност много по-добра позиция, когато изненадващо партията завърши с реми на 35-ия ход.

В класирането Чепаринов заема 19-о място, като изостава с точка от едноличния лидер Андрей Есипенко от Русия, който има 3,5.

Наградният фонд на турнира е 600 000 долара - 140 000 за жените и 460 000 за мъжете.

Първите двама във всяко от двете класирания ще получи право да играе в Турнира на претендентите за Световната титла в Торонто през април 2024 година. 

Източник: БТА