0

Т ри от четирите българки, които участват на сабя на турнира за Световната купа по фехтовка в Лима (Перу), преминаха първия състезателен ден и си гарантираха място сред най-добрите 64. В състезанието за отличията спорят 149 сабльорки от 34 държави. В първия етап на надпреварата Олга Храмова, Калина Атанасова и Емма Нейкова играха групи и предварителни елиминации. Олга Храмова и Калина Атанасова се класираха за битката за медалите във втория ден, а Йоана Илиева влиза по право, тъй като е девета в световната ранглиста.

Олга Храмова излезе от групите в първия състезателен ден под номер 38 с четири победи и две загуби. Във втория кръг от елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб "Свечников" победи Сабина Мартис (Румъния) с 15:14 и ще излезе във втория състезателен ден срещу Сузана Цислар (Полша). Калина Атанасова записа в групите две победи и четири загуби. В първия кръг от елиминациите тя отстрани Сабина Каримова (Азербайджан) с 15:13, а във втория надделя над Каролин Карол (Франция) с 15:8. Във втория ден от турнира Атанасова ще играе срещу номер 2 в световната ранглиста Теодора Гонкура (Гърция).

Йоана Илиева започва срещите си в турнира срещу Зайнаб Дайбекова (Узбекистан). Емма Нейкова излезе от групите с две победи и три загуби. В първата среща от елиминациите тя победи Юина Канеко (Япония) с 15:13, а във втората отстъпи пред Фей Съмър Смит (Хонконг) с 10:15, с което зае 94-о място в крайното класиране. Междувременно, Тодор Стойчев завърши на 96-о място турнира на сабя мъже в Тбилиси (Грузия), валиден за Световната купа. Състезанието се провежда в два дни с участието на 198 състезатели от 40 държави.

Българинът излезе от групите в първия ден от турнира с две победи и четири загуби. В предварителните елиминации възпитаникът на фехтовален клуб "Свечников" победи Флориан Шикел (Франция) с 15:13. В следващия двубой Стойчев отстъпи пред Филип Долегиевич (САЩ) с 10:15, не успя да влезе сред най-добрите 64 на надпреварата.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX