0

Т рима българи ще плуват на полуфиналите на европейското първенство в Рим довечера. Антъни Иванов и Петър Мицин влязоха в топ 16 на 200 метра бътерфлай, а Тонислав Събев стори това на 50 м бруст с национален рекорд.

Иванов даде 16-о време в сериите от 1:58,87 минута, а дебютантът Мицин остана 19-и с 1:59,40 минута. И двамата обаче ще плуват в полуфиналите заради правилото за максимум по двама представители от една страна, което извади двама състезатели от Италия и по един от Унгария и Полша. 

Антъни Иванов плува далеч от най-доброто си време в дисциплината и се надява следобед да коригира грешките. 

"Беше много тежко. Не съм доволен от времето си, ще погледнем грешките и се надявам следобед да сваля 2-3 секунди. Не съм имал някаква специална тактика, целта беше полуфинал, гледах да спестя сили. Следобед ще плувам максимално, за да мога да вляза на финал. Радвам се за Петър Мицин, че също успя до влезе в полуфиналите", каза Антъни Иванов пред БНТ.

16-годишният Петър Мицин остана доволен от постижението си при дебюта на голям форум при мъжете. 

"Доволен съм от резултата, но имам със секунда по-бързо време, което дадох на европейското в Букурещ за юноши. Надявам се да си подобря личното постижение в полуфиналите", каза той.

Тонислав Събев пък постави нов национален рекорд на 50 метра бруст и се класира за полуфиналите в дисциплината. 19-годишният българин финишира четвърти в трета серия за 27,58 секунди и подобри собственото си постижение от държавното в София миналия месец, когато финишира за 27,63 сек. 

Времето на Събев го нареди 14-и в сериите и го класира за полуфиналите следобед. 

"Направих няколко технически грешки, но на полуфинала ще ги оправя. Целта ми е да вляза във финал. Радвам се, че мога да направя още поне едно плуване тук", каза Събев. 

Любомир Епитропов завърши 31-и в дисциплината с време 28,46 секунди. 

"50 бруст не е моята дисциплина. Очаквах добро класиране на 200 и 100 метра, но не се получи. Остава разочарование, защото, ако бях дал най-доброто си време на 200, щях да взема медал", каза Епитропов. 

Най-бърз в сериите на 50 м бруст бе италианецът Николо Мартинеги с 26,71 секунди.