0

Eдин демонстративен турнир в разгара на есенния сезон успя да разбуни духовете в мъжкия тенис, който и без това е разтърсван от допинг скандала с лидера си Яник Синер. От 16 от 19 октомври, вместо да се готвят за заключителните надпревари за 2024-та в Европа, най-големите звезди в тура ще се впуснат в ново предизвикателство – „Шестте крале на Шлема“ в Саудитска Арабия. Предизвикателство, което нямаше как да откажат, защото щедрите домакини предлагат нечувани досега пари в този спорт. Само за участие Новак Джокович, Рафаел Надал, Карлос Алкарас, Яник Синер, Даниил Медведев и Холгер Руне ще получат по $1,5 милиона, а за шампиона са предвидени $6 млн. Сума, почти двойна на най-голямата награда, която се дава за Големия шлем - $3,6 млн. за титла от US Open, която миналия месец отиде в ръцете на Синер.

Събитието е част от т. нар. Сезон в Рияд, който включва серия от развлекателни, културни и спортни събития, чиято кулминация ще е боксовият реванш в тежка категория между Тайсън Фюри и Олександър Усик на 21 декември.

Холивуд

Според „Ню Йорк Таймс“ в тенис турнира има много нелогични неща. Първо, провежда се веднага след двуседмичния и изтощителен „Мастърс“ в Шанхай, Джокович и Надал започват направо от втория кръг, а сегашните водачи в ранглистата Синер и Алкарас ще стартират съответно с мачове срещу Медведев и Руне. Самото присъствие на Руне в тази впечатляваща компания на многократни шампиони също е странно, защото датчанинът дори не е в топ 10 (тази седмица е 14-и в света) и никога не е стигал по-напред от 1/4-финал за Шлема. Тъй като по правилата на ATP тенисистите нямат право да играят демонстративни мачове в три поредни дни, 18 октомври ще е почивен ден, затова проявата ще се проточи толкова дълго. И всичко това на фона на оплакванията от топиграчите, че графикът им е прекалено натоварен.

Ала най-много въпросителни породи дългият 5 минути трейлър за турнира, който може да съперничи на всеки такъв за грандиозна холивудска продукция. В него Джокович е като герой, събуден от леден сън като в „Игра на тронове“, Алкарас като излязъл от „Дюн“ и се бие с андроид на корт в пустинята, Руне е бунтовник викинг, Надал воин от червена глина, а Синер - ренесансов принц. Най-любопитен е образът на Медведев, който в съзвучие с фамилията препуска върху мечка. Високобюджетното видео е дело на прочутото режисьорско дуо Лос Перес.

Световният №93 Лиам Броуди беше един от многото, които останаха впечатлени от трейлъра и написа в социалните мрежи: „Останах безмълвен колко дяволски готино е това представяне. Вероятно най-доброто, което съм виждал в тениса. Бих гледал този филм”. На което бившият №1 и негов сънародник отвърна язвително: „Освен че това не е филм и няма да го гледаш, защото е демонстративно събитие, от което никой не се интересува“.

Финали

Не по-малко противоречиво е и другото тенис състезание, което ще се проведе за първи път в Рияд от 2 до 9 ноември, а участничките на сингъл и двойки ще си разпределят $15,2 млн. Този награден фонд е с 6,25 милиона долара повече от това, което най-добрите осем в света взеха през 2023 г. в Канкун и е наравно с това, което мъжете ще приберат на финалите на ATP през ноември в Торино. По ирония на съдбата 53-ото издание на турнира емблема на Женската тенис асоциация беше дадено на държава, известна с ограничаването на правата на жените. По този повод легендите Мартина Навратилова и Крис Евърт, които са съответно осемкратна и четирикратна победителка в турнира, остро разкритикуваха 3-годишния договор на WTA със саудитците.

А основаната преди половин век от Били Джийн Кинг и осем други жени асоциация винаги е била ангажирана с равенството на половете както на корта, така и извън него.

От миналия сезон до 2027 г. град Джеда приема още един от заключителните турнири – Next Gen Finals, за които се класират водещите играчи до 20 г. Тук наградният фонд е $2 млн.

Бъдеще

Всичко това е част от цялостната инвазия на Саудитска Арабия в тениса, като целта е страната да инвестира 2 млрд. долара в евентуална нова асоциация, която да обедини ATP и WTA. За мъжкия тур това е като спасителен пояс в залеза на ерата на Голямата тройка и при нарастващото напрежение в спорта, който според играчи и ръководители трябва да претърпи революционно преструктуриране. Основните проблеми са, че сезонът е твърде дълъг, твърде сложен за проследяване и покриващ разходите само на играчите в топ 80. Това, което бави обединяването на двата тура, са разликите в приходите им: по официални данни през 2022 г. АТР е имала оборот от 238 млн. паунда, а WTA - близо 90 млн.

Запознатите с предложението на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) разкриват, че близо половината от инвестицията ще отиде за закупуване на правата за нов „Мастърс“ при мъжете, който ще се провежда успоредно с женски турнир от най-високата категория WTA 1000 по подобие на тези в Индиън Уелс и Маями. Един вид пети голям шлем. PIF вече е отделил $100 млн. за спонсорство на мъжката класация и много други турнири, но преговорите между женската и мъжката асоциация и организаторите на четирите турнира от Големия шлем продължават. Последните настояват четирите части на сезона да се въртят около техните прояви, но Саудитска Арабия сериозно може да обърка календара, ако се осъществи въпросното двуседмично състезание през януари. То може да застраши турнирите в Австралия и Нова Зеландия, които подгряват за Australian Open. Така президентът на австралийската тенис федерация Крейг Тайли влезе в скрит конфликт с президента на ATP Андреа Гауденци, който обаче е с едни гърди напред, защото работи с лидерите от Саудитска Арабия.

Идеята на бившия тенисист е да застане начело на обединения PIF Тур и да се превърне в комисионер на тениса по примера на професионалните лиги по баскетбол, бейзбол, американски футбол и хокей на лед в Северна Америка.

Надал стана посланик като Роналдо

Носителят на 22 трофея от Големия шлем Рафаел Надал е със статут на бог в Саудитска Арабия, където стана посланик на местната тенис федерация подобно на Кристиано Роналдо на футбола.

38-годишният испанец, който в Рияд вероятно ще изиграе един от последните двубои в кариерата си, планира да открие клон на своята академия в страната. „Накъдето и да погледнете в Саудитска Арабия, ще видите растеж и прогрес и аз съм развълнуван да бъда част от това – обясни Рафа, след като беше критикуван яростно от феновете си за действията си. - Освен да играя, искам да помогна на спорта да се развие навсякъде по света, а в Саудитска Арабия има истински потенциал“.

Освен че привлича все повече звезди във футболното си първенство, страната получи домакинство на Ел Класико и Суперкупата на Испания, финансира LIV Golf тура и от няколко години насам е все по-чест домакин на турнири на WWE и UFC, боксови галавечери, както и състезание от Формула 1, провеждащо се по улиците на Джеда. Освен това Саудитска Арабия ще приеме световното по футбол през 2034 г.