0

Р уският хокеист Александър Овечкин е вече търговска марка с приближаването си до вечния рекорд по голове на великия Уейн Грецки в НХЛ. "THE GR8 CHASE" бе патентовано, обясни маркетинговият екип на звездата и Вашингтон Кепитълс пред ESPN.

Овечкин и семейството му работят по многопластовата маркетингова и бизнес платформа заедно с Capitals, НХЛ, Асоциацията на играчите на НХЛ и спонсори и лицензополучатели. 

Търговската марка „THE GR8 CHASE“ има тройна игра на думи - загатваща прякора на Алекс Овечкин („Великата осморка“), прякора на Уейн Грецки („Великият“) и преследването на звездата от Caps за рекорда за голове за всички времена в НХЛ.

Капитанът на Кепиталсs вкара своя гол 800 в кариерата чрез хеттрик срещу Чикаго Блекхоукс във вторник, ставайки третият играч в историята на НХЛ, постигнал това постижение и единственият играч, който го прави с един отбор. Следващият в списъка с голове е митичният Горди Хоу с 801, над всички е Грецки с 894, рекорд, който стои от 23 години.

37-годишният Овечкин има средно поне 0,60 гола на мач през цялата си кариера в НХЛ. Ако поддържа това темпо, той ще хване Грецки в следващите 158 мача, които ще паднат някъде през сезон 2024-25.

Овечкин твърди, че основната му цел е да спечели още една Купа Стенли за Вашингтон, но каза, че разбира значението на своите постижения в усилията за развитие на играта и иска да се възползва от момента. Първата фаза от представянето на Овечкин „THE GR8 CHASE“ включва лицензирани продукти, които ще бъдат налични веднага след следващия домакински мач на Кепитълс срещу Далас Старс в четвъртък.

В поредния кръг от редовния сезон Фредерик Годрьо вкара два гола – включително един от далече на празна врата, а Мат Думба се разписа за трети път през сезона при успеха на Минесота с 4:1 над Детройт в първенството на НХЛ. С успеха Минесота събира 34 точки и измести шампиона от миналата година Колорадо от 3-ото място в Централната дивизия. Детройт дели 4-о място в Атлантическата дивизия с Флорида.

Матс Дзукарело също се разписа за успеха и увеличи серията си от осем мача с точки по системата "гол+пас". Вратарят на победителите Филип Густавсон спаси 16 изстрела при третата поредна победа на тима и капитулира единствено при шута на Елмер Сьодерблом, който намали пасива на своите на 1:2 в 18:41 минута на втория период. Вратарят на Червените криле Магнус Хелберг спаси 18 удара при втория си мач като титуляр през сезона.

Отава Сенатърс спечели с 3:2 у дома канадско дерби срещу Монреал с голове на Шейн Пинто, Дрейк Батерсън и Брейди Ткъчък, като и трите попадения паднаха вов втората третина. 

За Отава това е трета поредна победа, но с 28 точки все още са на дъното на Атлантическата дивизия. Алекс де Бринкат подаде и за трите гола за Отава.

Кърби Даш и Кристиан Дворжак бяха точни за Монреал в третата част на мача, след което в последните над минута и половина тимът им игра без вратар, но не стигна до равенството.

Ванкувър се наложи с 4:3 след изпълнение на дузпи над Калгари във второто дерби на Канада за деня в Лигата. Андрей Кузменко донесе успеха на гостите от Ванкувър с единствената реализирана дузпа при наказателните удари. 

И двата отбора остават в долната половина на Тихоокеанската дивизия, като Пламъците от Калгари са 5-и с 32 точки, а днешните им противници с три по-малко и една стъпка назад.

Ванкувър отбеляза и шеста поредна победа като гост благодарение и на головете в редовното време на Бо Хорват, Конър Гарланд и Шелдън Дрийс, а Нийлс Хогландер подаде за два от тях. 

За домакините от провинция Албърта точни бяха Микаел Баклунд, Андрю Манияпане и Тревър Люис.

Първенство на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), резултати:

Отава – Монреал                            3:2

Минесота – Детройт                         4:1

Калгари – Ванкувър                         3:4 след дузпи

Лидери в отделните дивизии:

Източна конференция

Атлантическа дивизия: Бостън 47 точки, Торонто 44, Тампа Бей 37

Столична дивизия: Ню Джърси 44, Каролина 38, Питсбърг 38 

Западна конференция

Централна дивизия: Далас 39, Уинипег 37, Минесота 34

Тихоокеанска дивизия: Лас Вегас 43, Сиатъл 35, Лос Анджелис 35