0

П Г „Ген. Вл. Заимов“ в Сопот се включи подобаващо в тържествата за отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Учениците от гимнацията, съвместно със своите учители, отбелязаха деня с развяването на българския и олимпийски флагове,изписване на олимпийските кръгове, а изявени спортисти-факлоносци символично запалиха олимпийският огън.
Директорът на ПГ "Генерал Владимир Заимов“ Георги Генов, приветства учениците и им разказа интересни факти от историята на олимпийското движение, като спомена и  изявените български спортист-медалисти. Отбеляза и рождената дата на изтъкната Мария Гроздева, съвпадаща с днешния ден. Ученици от 10 и 11 б класове се включиха със изпълнение на зумба. Празникът завърши с кръшно българско хоро.
Всяка година на този ден светът празнува зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития, носят заряда и духа на олимпийските ценности и идеали за съвършенство, мир, уважение и честна игра. Тази година е по-специална, защото се честват 100 години от основаването на Български Олимпийски комитет. Благодарение на генералния секретар на комитета Белчо Горанов училището получи юбилейни тениски и грамоти за всички участници в събитието. България е една от 14 те участвали страни, в първата модерна Олимпиада в  Атина през 1896 година.  Ето каква казва барон Пиер дьо Кубертен за олимпизма:


„Олимпизмът възвеличава и съчетава в едно балансирано цяло качествата на тялото, ума и волята“.