0

И трети ни финалистки на боксовия турнир „Странджа“ стигнаха по безапелационен начин до титлите в своите категории.

Севда Асенова поведе хорото с успех при най-леките (кат. до 48 кг). 38-годишната българка, европейска шампионка в категорията си, надделя над Сайдахон Рахмонова от Узбекистан с пълно съдийско единодушие, като взе и трите рунда с 30:27 в съдийските карти. 

Рахмонова, която е една от младите звезди на азиатския бокс, бе напълно надиграна и тактически, и технически от Асенова, която дебнеше всяка възможност, за да нанесе решителна атака. 

"Като за първи турнир за годината, смятам, че това е голям успех. Другата седмица ни предстои републиканско първенство в Ботевград, след това ни очаква световно. Искам да отида на световното в Ню Делхи и да се забавлявам. От там нататък всичко ще се нагласи", коментира най-опитната в отбора ни.

Асенова добави, че след шампионата в Индия ще мисли за смяна на категорията и преминаване в олимпийската до 50 килограма, но за момента е твърде рано да си поставя такива цели. „Сега обаче мисля само за световното“, уточни Севда.

След нея Станимира Петрова завоюва титлата в категория до 54 килограма.

Във финала на надпреварата в столичната зала "София" Петрова се справи с полякинята Сандра Драбик с пълно съдийско единодушие - 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27).

Световната шампионка за 2014 г. Петрова определено се наслади на мача, като се забавляваше на ринга и имаше тотално превъзходство в играта. 

В третия рунд българката направи и малко шоу за публиката, сваляйки гарда в опит да накара Драбик да я атакува, но и това не помогна на полякинята.

Носителката на купа „Странджа“ от минала година Светлана Каменова спечели титлата в категория до 57 кг. и оформи златния хеттрик за България при дамите.

Във финала опитната българска боксьорка надделя над китайката Сю Зичун с 4:1 (28:29, 30:27, 29:28, 29:28, 29:28) съдийска гласа.

32-годишната Каменова започна мача много активно и това се оказа ключът към успеха й. В първия рунд българката постоянно притискаше Сю, като веднъж за малко не прати съперничката си на земята с десен прав удар. 

Във втория и третия рунд Сю изравни играта и съдиите разделиха двата рунда между двете, но преднината на Каменова от 5:0 след първия рунд й гарантира победата.