0

Ф ранцузинът Сиприен Саразен постигна изключителен дубъл, като спечели и второто спускане на Кицбюел днес. Само ден след първата коронация на легендарната писта „Щрайф“, той финишира с преднина от почти секунда пред неговите конкуренти, включително швейцареца Марко Одермат.

На 29 години Саразен става осмият скиор, който печели спускането в Кицбюел два пъти в рамките на един и същи уикенд и се присъединява към легенди на дисциплината като швейцареца Беат Фойц (2021), французина Люк Алфан (1995) или австриеца Карл Шранц (1972).

Перфектен от началото до края на спускането, той беше единственият скиор, спуснал се по „Щрайф“ за по-малко от минута и 53 секунди като даде време от 1:52,96 минути.

На 2-о място се нареди Марко Одермат (Швейцария), който изостана на 0,91 стотни. Италианецът Доминик Парис допълни подиума с време 1:54,40 минути или изоставане на 1,44 от времето на победителя.

Вече в зряла за спорта възраст, Саразен отпразнува днес шести подиум за зимата, четвъртата му победа след короната му в спускането в Бормио и в супер-G във Венген.

В резултат на този невероятен уикенд в Кицбел, Саразен е само на шест точки зад Одермат в класирането за малкия глобус в спускането при още четири събития в програмата за сезона: две у дома в Шамони в началото на февруари, едно в Квитфиел в Норвегия и финалите в Заалбах, Австрия.

В генералното класиране за Световната купа начело е Одерман с 1156 точки, пред Саразен, който скъси дистанцията на 2-ото място и вече има 660. Трети е Марко Шварц (Австрия) с 464. В подреждането в дисциплината отново води Одермат с 516 точки, на само 6 пред днешния победител.

„Щастлив съм. Мисля, че Одермат направи днес 2-3 малки грешки и заради това победих. Не го видях, но така ми казаха после като финиширах. Беше лудо спускане за всички нас“, заяви Саразен, щастлив след успеха.
Източник: БТА