0

Г ригор Димитров изигра страхотен мач и се класира за полуфинала на Мастърс турнира в Монте Карло. Пред погледа на майка си Мария и на любимата си Лолита българинът надигра поляка Хуберт Хуркач с 6:4, 3:6, 7:6(2) след близо 2.30 часа игра. 

Григор взе сравнително леко първия сет след пробив в третия гейм. Вторият обаче бе за поляка, поставен под номер 11 в схемата, след като проби за 4:2. Третият, решителен сет, бе изключително равностоен, като двама на два пъти си размениха по един пробив – за 1:1 и за 5:5. Гришо оцеля и показа здрави нерви, след като съперникът му спаси два мачбола и вкара срещата в тайбрек. В него Димитров направи два минипробива и постави Хуркач в доста неприятна ситуация, което го изнерви допълнително и той бе принуден да греши. 

Така Гришо стигна първия си полуфинал на клей след 2018 г., когато това бе отново в турнира  на „домашния“ му комплекс в Монте Карло. Там го очаква новата испанска сензация Александро Давидович Фокина, който на 1/4-финалите се справи с шампиона от Индиън Уелс Тейлър Фриц (САЩ) с 2:6, 6:4, 6:3. Това бе негов трети скалп на голям играч, след като във втория кръг отстрани световния номер 1 Новак Джокович, после стори същото и с Давид Гофен.

„Не знам какъв беше ключът за победата днес – призна в интервю на корта Григор. - В третия сет той повиши страшно много нивото, аз можех да навляза навътре в корта, знаех че трябва да бъда търпелив и се борих до последно. Успокоих се след 5:5 и си казах: Нека видя как ще бъде до края на мача. В тайбрека бе важно да връщам топките в игра. Усещах, че го карам да не му е комфортно на корта и така успях“, допълни Григор.

Той призна, че за него не е толкова важно до колко се е доближил до най-добрата си форма, а да работи и надгражда. „Разбира се, ако бях загубил, щях да бъда разочарован, но нямаше да бъда твърде суров към себе си“, завърши българинът, който се справи с трети поставен в схемата в Монте Карло след Николоз Басиашвили (15) и Каспер Рууд (4).

Гришо влезе в топ 20 по пари за всички времена, надхвърли $20 милиона от наградни фондове