0

М иколас Алекна от Литва постави нов световен рекорд в хвърлянето на диск на състезание в Рамона в САЩ. Новото постижение на 21-годишния Алекна е 74,35 метра.

До момента в тази дисциплина в мъжката лека атлетика стоеше най-старият рекорд изобщо. Той беше притежание Юрген Шулт от Германия, поставен през 1986-а година и беше с резултат от 74,08 метра.

Алекна спечели сребърен медал на Световното първенство в Юджийн (САЩ) през 2022-а година, а година по-късно в Будапеща стигна до бронзовия медал. Сега обаче не само спечели престижното състезание в щата Оклахома, но и даде заявка за добро представяне на предстоящите Олимпийски игри в Париж това лято.

Миколас е син на двукратния олимпийски шампион на диск Виргилиус Алекна, а неговият брат Матинас също се състезава в мятането на диск.

Рекордът на литовеца бе част от шест поредни опита от над 70 метра. Още при първия си опит той прати уреда на 72,21 метра. Това подобри неговото най-добро постижение до момента, което беше 71,39 метра и го изкачи до номер 10 в световния списък за всички времена. Но въпреки това Алекна изглеждаше разочарован.

Последва третия опит и измерени 72,89 метра. При петия опит дискът падна на 74,35 м – първоначално измерено като 74,41 м, но по-късно коригирано. 

Така Алекна влезе в историята, но сега Световната атлетика трябва да ратифицира постижението му, пише БТА.