0

Белослава Кръстева победи с черните фигури на 75-ия ход китайката Маяои Лу в 10-ия кръг на Световното първенство по класически шахмат за жени до 20 г в Мексико Сити. С успеха днес нашето момиче вече има 8,5 т и посяга към титлата, за която ще и е нужно и реми в последната партия от първенството. Кръстева има точка повече от втората Кариса Ип (САЩ). Трета също със 7,5 т е Кандера Гуекамбуру (Арж). Именно с нея Кръстева играе в последния кръг, който е утре. Първенството в Мексико се провежда по швейцарската система. Силната изява на талантливата Белослава е поредната за българския шахмат след второто място на Световната купа за жени в Баку на Нургюл Салимова това лято. В световната ранглиста при жените до 20 г Кръстева е на шесто място с ЕЛО 2223. Лидерка е Ип с 2372, а съперничката на нашето момиче в последния кръг Гуекамбуру е втора с 2345. В Мексико Кръстева постигна до момента 7 победи и 3 ремита. Белослава е състезателка на клуб “Шах XXI”.

В десетия кръг на открития турнир Момчил Петков завърши реми с белите с Габриеле Лумаки (Ита) и заема 35-ото място с 6,0 точки. Петков завършва турнира с белите срещу индиеца Г. Б. Харшавардан.

Лидер е Марк'андрия Маурици (Франция) с 8,0 точки, а втори със същия актив е Лука Будисалвевич от Сърбия. Двамата ще се срещнат помежду си в последния кръг утре.