0

А лександър Усик защити трите си световни титли в тежка категория след победа срещу Антъни Джошуа и в реванша в Джеда. Украинецът отново надигра съперника си, макар че този път мачът бе по-равностоен в сравнение с първия. Този път Усик спечели с 2:1 съдийски гласа. Двама от съдиите дадоха успех на Усик със 115:113 и 116:112, а третият отсъди победа на Джошуа – 115:113. 

Мачът започна добре за Джошуа, който вкара няколко добри удара в тялото, движеше се повече и изглеждаше, че наистина е променил подхода си в сравнение с първия двубой. Това обаче продължи само два рунда, а от третия нататък Усик наложи своето темпо. Украинецът вкарваше повече удари, движеше се много, а Джошуа така и не намираше отговор, въпреки че на моменти имаше успех с ударите в тялото. В деветия рунд обаче ситуацията си промени. Джошуа вкара няколко силни удара в тялото и изглеждаше, че този път може и да спечели. Усик обаче не само издържа атаката, а в десетия рунд отговори подобаващо на съперника си. Той вкара поредица от удари, направи няколко комбинации и си върна напълно контрола на мача. В последните два рунда шампионът доминираше напълно и в крайна сметка стигна до заслужен успех.

Така Усик запазва поясите на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF), а единствената титла, която му липсва, е на Световния боксов съвет (WBC), където шампион е Тайсън Фюри. С успеха срещу Джошуа Усик добави и още една титла – на списание „Ринг“, която бе овакантена именно от Фюри. 

Джошуа бе бесен на решението на съдиите, започна да крещи към щаба на Усик, след това излезе от ринга, държейки се за главата, върна се и хвърли два от поясите на Усик извън ринга.

След мача Усик поиска среща с Фюри за обединяване на всички четири световни титли в тежка категория и излъчване на безспорен световен шампион.

"Спечелих за страната си, за всички хора, за военните, които защитават Украйна. Това е историческа победа. Сигурен съм, че Тайсън Фюри не се е оттеглил наистина, искам да се би с него. Ако не се бия с Тайсън Фюри, няма да се бия изобщо", каза Усик.