0

С две победи започна българското участие в квалификациите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Виктория Томова, която е пета поставена в схемата, отстрани гъркинята Деспина Папамихаил с 6:2, 4:6 и 6:1. В следващия кръг утре среща британката Кейти Суон. 

Димитър Кузманов също се класира за втория кръг на квалификациите и така записа първи успех в турнирите от Големия шлем при четвъртия си опит. Втората ни ракета победи германеца Даниел Мазур след обрат с 4:6, 6:3, 7:6(5) след почти 3 часа игра. В първия сет 28-годишния пловдивчанин беше пробит за 1:2 и Мазур успя да го спечели. В следващата част 204-ият в ранглистата Кузманов заигра по-добре. Той направи брейк за 4:2, а в следващия гейм отрази четири точки за рибрейк, за да затвърди. После българинът имаше два сетбола при сервис на германеца, но не успя.

В деветия гейм Мико затвори частта на нула. В третата Мазур поведе с 2:0, но втората ни ракета тутакси върна пробива и впоследствие се стигна до тайбрек. В него Кузманов доминираше напълно в началото. Той водеше с 5:1 точки при смяната на половините. После стигна до два мачпойнта при 6:4 и триумфира при втория. Мико наниза 18 аса и записа общо 32 печеливши удари при 37 непредизвикани грешки. Той спечели 10 точки от 11 излизания на мрежата. Следващия съперник на българина е отново германец -  №254 в света Тобиас Камке, който отстрани Федерико Гайо от Аржентина с 6:4, 6:2. Кузманов игра миналата есен с Камке на турнира в Швейцария и отстъпи с 4:6, 6:7. 

От трибуните го аплодира неговата приятелка Християна Тодорова, която публикува и видео от победната му точка.