0

О лимпийският шампион по фигурно пързаляне - Роман Костомаров, е застрашен от ампутация на крайниците, съобщава руското издание Газета.ру, цитирано от gong.bg. 45-годишният спортист е в болница в изключително тежко състояние заради усложнения след двустранна пневмония.

"Роман е в съзнание, все още не говори, но вече разбира всичко. Всеки ден при него на посещение идва съпругата му Оксана Домнина. Само тя и лекарите имат достъп до интензивното отделение. Преди време Костомаров започна да не си чувства крайниците. Пръстите на ръцете му вероятно ще бъдат ампутирани. Ще опитат да спасят краката, но шансът е минимален", коментира източник от болницата.

В момента тялото на фигуриста не е готово за операция, така че лекарите внимателно следят тестовете и чакат подходящия момент. В бъдеще Роман най-вероятно ще бъде преместен в Германия за лечение и рехабилитация. Водят се преговори с клиники в чужбина".

В същото време се съобщава, че вече няма опасност за живота на известния спортист. Още в средата на януари състоянието на Костомаров беше оценено като изключително тежко. Напоследък обаче имаше подобрение и самият пациент започна да се възстановява.

Роман Костомаров е олимпийски шампион при танцовите двойки от Торино 2006 заедно с Татяна Навка. Двамата са още двукратни световни и трикратни световни шампиони, три пъти са печелили титлата на Русия и финала на сериите Гран При. Бяха сред големите съперници на българския танцов дует Албена Денкова и Максим Стависки.

След прекратяването на състезателната си кариера Роман участва в различни ледени шоута. Последното от тях бе навръх Нова година, на което той се пързаля с висока температура. Десет дни по-късно Костомаров беше откаран по спешност в болница с двустранна пневмония и поставен в медикаментозна кома.