0

Р адослав Янков постигна в Банско най-доброто си класиране за Световната купа в алпийския сноуборд от над 3 г.

Окрилен от българската публика и появата на първородната си дъщеря Дария, чепеларецът се пребори за 4-ото място във втория паралелен слалом. Той получи 500 точки за генералното класиране, колкото не бе печелил от декември 2019-а, когато отново финишира 4-и в Банное (Рус). 

Световна купа Банско 2023: Радо Янков мина квалификацията (СНИМКИ)
Банско 2023 Радо Янков Радо Янков Банско 2023 Банско 2023 Радо Янков
10

 

Сега в малкия финал той бе изпреварен от добрия си приятел от времето, когато тренираше с германския национален отбор Щефан Баумайстер. В полуфинала пък Радо загуби от Арвид Аунер (Ав), който впоследствие бе победен в големия финал от Маурицио Бормолини (Ит).

„Не трябва да сме алчни. В последните три състезания бях на ръба да вляза във финалите. Днес керемидите ми помогнаха. Времето беше супер, слънчево, публиката невероятна, пистата също. Направих всичко, което ми беше по силите за деня. Да, с това класиране малко ме е яд, но така се случиха нещата. Време беше да придобия повече увереност, беше ми трудно да се върна след контузията и операцията на кръста. Много болка претърпях в последните години и трябваше да се пренастроя психически“, призна Янков, който през май 2021-а претърпя тежка операция на гърба.

По пътя към директните елиминации, Радо направи силни квалификации и излезе 7-и от тях. В 1/8 финала той надви друг свой приятел – Сангхо Ли (Кор), с когото дълго се готвеше заедно. За късмет на 32-годишния чепеларец, вторият от квалификацията Александер Пайер (Ав) отпадна и така нашият получи шанс да кара до Даниеле Багоца за място във финалната четворка.

Последва още едно безгрешно спускане за удоволствие на препълнените трибуни на Бъндеришка поляна и зрителите започнаха да си припомнят 2017 година, когато Радо триумфира на родния сняг. В следващите си две спускания той обаче кара на синьото трасе, което обаче ставаше все по-лошо.

С четвъртото си място в днешния ден Янков се изкачи на 14-о място в класирането в дисциплината паралелен слалом. 

Българинът има 78 точки. Лидер с 266 точки е Бормолини, следван от австрийците Александър Пайер и с 225 точки и Фабиан Обман със 197 точки.

Още днес Янков и треньорът му Георги Атанасов заминават за следващия кръг в Канада.