0

И зпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) взе решение да позволи на руските и беларуски спортисти да се състезават под егидата на организацията с неутрален статут, съобщиха от централата.

"Изпълнителният комитет реши да допусне при строги условия участието на спортисти и служебни лица от Русия и Беларус в събития на ФИГ, отбелязани в календара, като индивидуални неутрални спортисти без никаква връзка с Руската федерация или Беларус, техните национални федерации или национални олимпийски игри комисии", се казва в изявлението.

"Всеки спортист, който желае да бъде индивидуален неутрален спортист, ще трябва да кандидатства пред ФИГ в съответствие със специфични правила. Спортисти, които получат този статут, ще имат право да се състезават в състезания на ФИГ от 1 януари 2024 година. Въпреки че тези решения позволяват руски и беларуски спортистите се върнат в състезанията на ФИГ, включително квалификациите за Олимпиадата в Париж 2024, решението за тяхното участие в Игрите трябва да бъде взето от Международния олимпийски комитет", се казва в изявление на ФИГ.

Решението за допускането на руснаци и беларуси коментира президентът на ФИГ Моринари Ватанабе.

"Като взе решение да позволи участието на руски и беларуски спортисти в състезания като независими неутрални спортисти, ФИГ гарантира, че правата на всички състезатели се зачитат и изпраща послание към света, че гимнастиката търси мир", каза Ватанабе.

Спортистите от Русия и Беларус бяха лишени от възможността да се състезават на международни състезания от март 2022 година заради военната операция в Украйна, пише БТА.