0

П овече от 2300 участници се включиха тази сутрин в София в благотворителното бягане с кауза да се помогне на хората с различни възможности да спортуват. Събитието отново бе част от инициативата „София – европейска столица на спорта“ и постави рекорд по броя на участниците. Стартът на шестото издание на  Run2Gether бе даден малко след 11 ч. пред НДК от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който поздрави участниците и пожела успех на инициативата. 

„Благодаря на всички, които подкрепят това събитие с благотворителна кауза, което има за цел да популяризира спорта за всички и да се даде гласност, че равенството значи повече. Прекрасно е, че всяка година броят на участниците нараства. София е богат град със своето разнообразие, с хората, които живеят тук, а  Столична община прави и ще продължи да прави всичко възможно за да осигури нови възможности за всички желаещи да спортуват, независимо от техните способности,“ каза още Георгиев, като изтъкна заслугата на организаторите и специално на „JAMBA - Хъб на възможностите“. След това председателят на СОС даде старт на надпреварата и пробяга 5-те километра, по трасето бяха още Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата младежта и спорта към Столична община и зам.-председателят на Фондация "София - европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, който също благодари за съпричастността на участниците. Сред официалните лица и поздравили присъстващите бяха още Димитър Божилов, кмет на район „Триадица“ на Столична община, посланиците на инициативата и др.

Преди да стартират участниците изгледаха демонстративния баскетбол с инвалидни колички и аплодираха уменията на представителите на отбора „София-Балкан“. Това бе шестото издание на Run2Gether, като за втори път старт-финалът на 5-километровия маршрут бе пред НДК. По и покрай трасето можеха да се забележат десетки популярни личности, които подкрепят каузата за равнопоставеност на хората със специфични възможности в България.

Основна цел на бягането е промяна на нагласите към хората с различни възможности. Събитието дава гласност на проблемите и показва възможностите и желанието на хората в риск да бъдат равноправни, приобщени и овластени както социално, така и икономически. Всеки от тях, с помощта на подкрепящи бегачи, успява да пресече финала. 

Инициативата днес премина под мотото „Тичай за да помогнеш“, като хора с големи сърца и хора със специфични потребности бягат заедно към една обща цел, а именно да надскочат себе си и да преминат финала заедно. „Run2gether“ е едно събитие, което приобщава. То ни прави общност от съпричастни хора, които едновременно с това спортуват за здраве, общуват помежду си и се забавляват. И това, че част от тези хора се движат с колички, това, че някои виждат и чуват света различно от повечето други, това, че някои от тези хора имат повече трудности и предизвикателства да преодоляват ежедневните неща, с които сме свикнали, всичко това ни помага да поглеждаме на живота и от друг ъгъл и да учим нови неща едни за други. Помага ни да сме по-отворени към многообразието и по-свързани с общността, в която живеем. И тази година събитието събра средства за обучения на младежи с различни възможности с цел тяхното по-трайно включване в пазара на труда и социализирането им.