0

С ветовният рекордьор по акробатичен парапланеризъм Весо Овчаров е на прага на ново голямо предизвикателство. На 27 май той отпътува за Пакистан на продължителна експедиция. Неговата цел този път е подобряване на световния рекорд за издигане на най-голяма височина, пише сайтът за екстремни спортове 360mag.bg.

Той ще се опита да облети Каракорум - планината с най-голяма концентрация на върхове с височина над 7000 и 8000 метра. 

Въпреки че стихията на Весо Овчаров е акробатичният парапланеризъм, големите планини и полетите над тях не са му чужди. През 2013 г. той успя да прелети наведнъж 200 км и да се издигне на височина над 7000 м. Той е и единственият българин, преминал границата на 500-те км в летенето.

Българинът ще бъде част от експедиция, заедно с настоящия световен рекордьор за летене на голяма надморска височина (Flying at extreme altitude) Антоан Жирар от Франция, който през лятото на 2021 година успя да облети цялата планина Каракорум. Тогава той се издигна с парапланер до впечатляващите 8407 метра. Парапланеристът постави рекорда, стартирайки от ледника Балторо в Скарду, намиращ се в централната част на планинската верига. Той прелетя над Броуд Пик и К2, като поднови рекорда си от 2016 г. 

Сега майсторите на параглайдинга си поставят по-високи цели, пише още 360mag.bg.

Тийзър към филма на Антоан Жерар Lost in Karakorum може да видите в следното видео: