0

Н ационалният състезател на България Александър Божилов триумфира със злато на Европейската купа по триатлон за младежи в Изворани (Румъния). Той бе над всички при  много силна конкуренция от старт с близо 50 участници от Италия, Украйна, Румъния, Молдова, Турция, Хърватия, Словения, Португалия и Великобритания.

С общо време 30 минути и 13 секунди (4:41 мин. За 400 м плуване, 16:31 мин. За 10,8 км колоездене и 7:39 мин. За 2,5 км бягане) той изпревари с 26 секунди втория Карол Попа (Румъния), бронзът бе за Себастиано Маргариа от Италия.

Съставът на националните състезатели отбор за младежи и девойки, които взеха участие в Европейската купа, бе Александър Божилов, Мира Георгиева, Петър Делков, Миролюба Ненкова, Преслав Кушев, Георги Илиев, и Симеон Бобеков, с треньорски колектив - Иво Илиев и Борис Божилов.

Много добро представяне направи Мира Георгиева, която се класира на 11-о място, Симеон Бобеков на 13-то, Преслав Кушев на 32-ро, Петър Делков на 33-о. 

И не на последно място, добро представяне направиха Миролюба Ненкова, която завърши на 22-ро място и Георги Илиев на 38-о. 

Двамата са само на 16 години и за тях това е едва второ участие в състезание от такъв ранг.  

Щафетата в състав: Мира Георгиева, Симеон Бобеков, Миролюба Ненкова и Александър Божилов, завърши на четвърто място.

Източник: БТА