0

В ратарят с български корени (роден в България) Александър Георгиев направи 17 спасявания, но не успя да помогне на носителя на купа "Стенли" Колорадо да избегне домакинското поражение от Бъфало с 2:4 в мач от редовния сезон на Националната хокейна лига.

Роденият в Русе руски национал Георгиев допусна две попадения в първите 7:08 минути, а след това гостите вкараха и трето поредно попадение във втората третина. Тейдж Томпсън и Расмус Далис не отличиха с по гол и асистенция за успеха. Уко-Пека Лууконен отрази 40 удара.

"Бяхме заспали. Просто проспахме началото. Вкараха ни два гола в първите седем минути. Не успявахме да контролираме шайбата, не се защитавахме добре, липсваше ни интензитета в играта. След това постепенно намелихме ритъма си и нещата започнаха да се обръщат, но просто не успяхме да вкараме достатъчно голове", коментира старши треньорът на шампионите Джаред Беднар.    


 
Мико Рантанен и Ивън Родригес намалиха до 2:3 в третата част, но Дилън Козенс реши всичко 58 секунди преди края.  

Джейк Отинджър парира 45 изстрела и беше с основна заслуга за победата на Далас в залата на Вашингтон с 2:1. Джейми Бен и Колин Милър се разписаха в рамките на 79 секунди в началото на третата част, а тексасците спечелиха за четвърти път в пет мача.
Голмайсторът на столичани Александър Овечкин не успя да се разпише, но участва в изработването на попадението на Конър Шери и записа 645-ата асистенция в кариерата си.

Питсбърг постигна седма поредна победа и достигна границата от 40 точки след 4:2 в залата на Флорида. Джейк Генцел се разписа два пъти, а Крис Летанг вкара в едва третия мач след завръщането си на леда след прекаран сърдечен удар. Евгени Малкин също реализира, а Тристан Джари отрази 32 изстрела.
Райън Лонберг и Сам Райнхарт бяха точни за домакините, а Сергей Бобровски блокира 35 шута към вратата си. 
 
Джими Веси реализира две попадения, а Ню Йорк Рейнджърс постигна пети последователен успех, след като надделя с 3:1 над гостуващия Торонто. Филип Хитил се разписа, а Игор Шестьоркин помогна с 22 спасявания.
Канадците допуснаха първо поражение в редовното време след 15 мача от 11 ноември насам. Мич Марнър прекъсна серия от 23 срещи с точка.
 
Лос Анджелис навакса два гола пасив и спечели гостуването си на лидера в лигата Бостън с 3:2 след дузпи. Адриан Кампе вкара два пъти в редовното време, а Тревър Муур осигури успеха в седмата серия от изпълнения на наказателните удари. Финикс Копли блокира 33 изстрела.
Това беше едва втора домакинска загуба за Бостън от началото на сезона. Тейлър Хол и Брад Маршан дадоха аванс от 2:0 за домакините, а Линус Улмарк завърши с 28 спасявания. 
   
Брендън Хагел реализира два пъти, а Брейдън Пойнт вкара в пети пореден мач, с което вицешампионът Тампа Бей надделя над гостуващия Кълъмбъс с 4:1. Капитанът на домакините Стивън Стамкос прекъсна точковата си серия от 14 поредни двубоя.

Райли Смит се отчете с две попадения и помогна на Лас Вегас да надделее като гост над Чикаго с 4:1. Домакините, които са последни в лигата с едва 18 точки, продължиха лошата си серия, като имат само 1 победа в последните си 14 срещи, а при петте си поредни загуби вкараха едва пет гола.

Картър Харт изравни най-доброто си постижение в мач от лигата с 48 спасявания и беше с ключова роля за победата на Филаделфия с 2:1 над домакина Ню Джърси.  
 
Джордън Кайру се отличи с гол и две асистенции, а след това вкара и решаващата дузпа, за да донесе победата на Сейнт Луис с 4:3 при гостуването на Едмънтън.

Кайл Конър вкара в 3:31 минута на продължението при успеха на Уинипег над гостуващия Нешвил с 2:1.

Джон Клинберг се разписа два пъти, а Анахайм спечели едва за втори път през сезона в редовното време след 5:2 над домакина Монреал. Гостите се отлепиха от дъното на класирането с 19 точки.  

Срещи от редовния сезон на Националната хокейна лига (НХЛ) на САЩ и Канада:

Бостън – Лос Анджелис               - 2:3 след дузпи

Вашингтон – Далас                   - 1:2

Каролина – Сиатъл                   - 3:2

Монреал – Анахайм                   - 2:5

Ню Джърси – Филаделфия              – 1:2

Ню Йорк Рейнджърс – Торонто         - 3:1 

Тампа Бей – Кълъмбъс                - 4:1

Флорида – Питсбърг                  - 2:4

Уинипег – Нешвил                    - 2:1 след продължение    

Чикаго – Лас Вегас                  - 1:4

Едмънтън – Сейнт Луис               - 3:4 след дузпи

Колорадо – Бъфало                   - 2:4                                                                                                

Лидери в отделните дивизии:

Източна конференция

Атлантическа дивизия: Бостън 48 точки, Торонто 44, Тампа Бей 39

Столична дивизия: Ню Джърси 44, Питсбърг 40, Каролина 40

Западна конференция

Централна дивизия: Далас 41, Уинипег 39, Минесота 34

Тихоокеанска дивизия: Лас Вегас 45, Лос Анджелис 35, Сиатъл 35