0

Ф ренският пилот Стефан Петерханзел бе принуден да напусне рали Дакар след инцидент на волана на хибридния си автомобил „Ауди“, съобщиха организаторите, цитирани от АФП.

При катастрофата неговият съотборник Едуар Буланже бе ранен. Той получи болки в гърба и бе отведен в медицински център, където ще му бъдат направени пълни изследвания.

57-годишният Петерханзел е рекордьор по победи на ралито, като е наричан "Господин Дакар". Инцидентът стана на 212-ия километър в шестия етап на състезанието, и то в момент, в който той бе начело на класирането. 

Испанецът Карлос Сайнц с Ауди претърпя инцидент на същото място. 

Стюардите обаче напомниха на неговия син - пилота Ферари от Формула 1 Карлос Сайнц-младши, за необходимостта да дава пример, след като испанецът предизвика събиране на журито, докато гледаше как неговият баща и съименник се състезава в рали Дакар в Саудитска Арабия.

Видеозапис онлайн показва как испанецът разговаря и помага да затвори шофьорската врата на автомобила "Ауди" на баща му, след като Карлос Сайнц-старши спря, за да поправи лявата задна спирачка на колата.

Стюардите решиха да не предприемат повече действия, след като разследваха тази помощ между баща и син във вторник след доклад от делегата на ФИА.

"Появата на син, който е близо до колата на състезател и помага да се затвори вратата, не е инициирано от отбора или от пилота. Тъй като това не е направено от състезател или пилот, не може да се признае за нарушение на правилника", обяви стюардите в мотивите си.

Те обаче отбелязаха, че "поведението на всички членове на общността на моторните спортове не трябва да буди никакви съмнения.

Трикратният победител в рали Дакар Сайнц-старши е четвърти в генералното класиране, а лидер е действащият шампион Насер Ал-Атия от Катар с "Тойота".

Източник: БТА