0

„Искам отмъщение“, предупреди разжалваният носител на жълтата фланелка Тадей Погачар вчера веднага щом пресече финалната линия на Гранон, на 2:51 минути зад новия водач в главното класиране в Тур дьо Франс Йонас Вингегор. 

Очакваното днес отмъщение на двукратния шампион в Тура в т. Нар. „кралски етап“ в Алпите не се състоя, защото Вингегор и неговият отбор-машина „Jumbo-Visma” отказаха всички мераци на конкуренцията да обърнат класирането.

Не успяха опитите да бъде разтърсен датчанина нито със самоубийствена атака на Погачар на митичния Галибие, нито на вр. Кроа дьо Фер, нито във финалния напън на Алп д'Юез, все височини от екстра категория.

След като Погачар бе париран, славата остана за младока Томас Пидкок, който спечели легендарния етап. 22-годишен, олимпийски златен медалист по планинско колоездене и световен шампионат по колокрос, британецът показа своето майсторство и на шосето в наелектризиращо спускане от Галибие, едно от зрелищата в етапа, рециталът му продължи и при спускането на Кроа дьо Фер, а после и при изкачването на Алп д'Юез към финала. Многофункционален велосипедист, един от тези, които показват къде е бъдещето.

Висок 1.70, с тегло 58 кг, английският феномен от доскорошния суперотбор Ineos отпразнува успеха с щастливи сълзи.

Погачар бе пети, точно зад него със същото време бе и Вингегор, който не допусна да намалят аванса му дори със секунда.

Един от тези нови универсални бегачи, които са толкова популярни днес, след Ван Арт, Ван дер Поел, Евенепол или самия Погачар. 

Реваншът на Погачар все пак може да се състои в трите етапа в Пиренеите - на 19-ти, 20-ти и 21-ти юли, размествания са възможни и в оставащия индивидуален часовник от 40 км на 22 юли в 19-тия етап.

В момента той остава втори на 2:22 мин. от лидера Вингегор, трети е Герант Томас на 2:26 мин. от първия. Пидкок е осми в главното класиране на 7:39 мин.