0

У краинецът Виталий Меринов, четирикратен световен шампион по кикбокс, почина тази седмица в болница в резултат на наранявания на крака, получени по време на сражение за украинските въоръжени сили в Луганск.

Меринов се присъединява към украинската армия като доброволец броени дни след началото на руската инвазия в Украйна. По време на войната той е разпределен в Ивано-Франковск.

Кметът Руслан Марцинков потвърди смъртта му, както и семейното положение на Меринов, който оставя жена и двегодишна дъщеричка.

Властите в Киев изчислиха, че 262 украински спортисти са загинали при защитата на отечеството срещу руските агресори. 

Поради тази причина украинското правителство поиска от Международния олимпийски комитет (МОК) да изключи руски и беларуски спортисти от предстоящите олимпийски игри, които ще се проведат в Париж догодина. 

Меринов не е единственият кикбоксьор, загинал в бой срещу руснаците - украинският световен шампион по кикбокс Максим Кагал загина през март миналата година в битката за Мариупол като част от спецчастите на страховития „Батальон Азов“.

Микола Забавчук, също спортист в тази специалност, загина по време на руската инвазия. Сред другите украински спортисти, загубили живота си срещу нашественика, са футболистът Сергей Баланчук, Людмила Чернецка (културизъм), Александър Сърбинов (лека атлетика) и спортистът Игор Сухух, наред с други, както се съобщава от списание „Спортни ангели“.

Това е списание, което беше създадено миналата година с помощта на Спортния комитет на Украйна, за да докладва за ситуацията на спортистите в страната, и което досега е публикувало всички случаи на загинали украински спортисти.