0

Б ронзовата медалистка от световното на сабя и европейска шампионка до 23 г. Йоана Илиева е съвсем близо до спечелването на първата си олимпийска квота. Това разкриха самата състезателка и нейният треньор Ивайло Воденов на пресконференция, на която бяха обявени съответно за Спортист и Треньор №1 на юли в анкетата на Пресклуб „България“.

В класирането сред европейките за Париж 2024 звездата ни върви втора, а освен това има огромен шанс да се класира и с националния ни отбор. Всичко ще се реши до 30 март, докогато ще се събират точки за олимпийската ранглиста.

Първият турнир от Световната купа е през Алжир през декември. 

"Искам да благодаря на своя треньор, тъй като бях в най-добрата си форма именно на световното. Чувствах се като извънземно, все едно няма кой да ме победи”, заяви Илиева.

“Нейният успех е грандиозен - сред над 100 жени да вземе медал от световното първенство. Надявам се да надградим този успех. За нас обаче не е цел само участието в Париж, ако не е подготвена за медал", увери Воденов и подчерта, че като национален треньор има страхотен женски отбор, който е и съвсем млад. Той също има шанс за квоти, като в момента е 7-и в разглистата, от която се класират първите 8, но има да защитава много предни класирация на предстоящите до края на годината Световни купи.

Ако тимът ни вземе отборна квота и трите състезателки, сред които е и Йоана, получават право да се състезават и индивидуално в Париж.

"Такъв млад отбор няма в света. Те ще бъдат напълно готови за следващите Игри през 2028 година, но ще се борим и за предстоящите", добави Воденов.