0

Г енералният секретар на федерацията по борба Валентин Райчев, олимпийски шампион от 1980 г., разясни пред „Мач Телеграф“ как се стигна до нетипичния за спорта скандал около Тайбе Юсеин и Биляна Дудова. Вместо преборване между двете за мястото в категория до 62 кг, УС на федерацията реши на европейско да отиде Тайбе Юсеин за сметка на Биляна. Подписът на Валентин Райчев стои под протокола за проваленото преборване между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин.

- Г-н Райчев, в крайна сметка има ли толеранс за килограмите при преборването или не? Биляна Дудова и треньорът ѝ твърдят, че няма, а Петър Касабов казва друго. Какво е мнението на федерацията?

- Мнението на федерацията е това, което казахме и вчера – че критериите са определени от старши треньора Петър Касабов.

- Въпросът е, че когато бе съобщено в сайта на федерацията за проваленото преборване между двете, в съобщението пишеше, че толеранс няма.

- Точно така. Преборването се провали заради толеранса. Това беше.

- А тогава защо Касабов твърди, че има толеранс, при положение, че не е имало?

- Защото 2 кг толеранс са обявени по наредба в началото на годината.

- Тоест кой е виновен, че няма преборване? Звучи така, че хем има толеранс, хем няма – трябва да се спазва категорията, но може и да има 2 кг разлика.

- Треньорът решава нещата и той си носи кръста, както се казва. Отговорността за начина на преборванията.

- А от гледна точка на федерацията това, което се е случило правилно ли е? Треньорът на Биляна Дудова Георги Калчев вече призова за оставки в Управителния съвет и се стига до скандал, който е нетипичен за борбата.

- Съвсем скоро ще има решения за всички неща, това е, което мога да ви кажа.

- За състава или за нещо друго?

- Съставът е потвърден от Управителния съвет, ние сме взели решение. Биляна Дудова беше заявена за 59 кг, но в случая вече отказа.

- А защо просто няма преборване, в което и двете да са в категорията и да се реши всичко на тепиха?

- Така трябваше да е. Трябваше да има среща на тепиха и да се реши там коя трябва да участва. Но това не се състоя. Наистина трябваше да се реши на тепиха. Тогава нямаше да има тези изказвания и изявления. Това е.