0

Л егендата на българската сабя Васил Етрополски ще се кандидатира за председател на Българската федерация по фехтовка на предстоящото до края на годината редовно Общо отчетно-изборно събрание. Световният шампион от Виена '83 от 1991 г. живее в САЩ, но участваше в създаването на академия, носеща името му. Неин продукт са десетата от игрите в Париж Йоана Илиева, както и цяло силно поколение сабльори.

В последните два мандата начело на БФФ беше Величка Христева, която обаче по устав няма право на нова кандидатура. 70-годишната пловдивчанка вече четвърти мандат е член на Изпълкома на Международната федерация (FIE).

Във Фейсбук 65-годишният Етрополски обясни, че предстои да се пенсионира като програмист в Ню Йорк и да се посвети на любимия си спорт. Той обещава женската сабя да е с пълен приоритет, но да се грижи и за другите оръжия, тъй като неглижирането на шпагата и рапирата бе хроничен проблем на досегашните управляващи.

„Моя отдавнашна идея беше да се опитам да работя за създаването на модерна, активна, правилно структурирана федерация с главната задача да помага на всички клубове и да не пречи. Когато го споделях, ме питаха защо не се наемам. Отговорът винаги беше, че не мога, защото работя и живея извън България. Но някой ден... Този ден дойде. 99% от тези, с които споделих, твърдо ме посъветваха да не се захващам, защото няма оправия. Това много ми хареса, значи ще се захвана с нещо безнадеждно. Какво по-хубаво и удовлетворително от това да направиш "невъзможното"? Навремето така казваха, че моят стил на фехтовка е безнадежден, че техниката ми е слаба, че само тичам по пътеката, че идеите ми са лоши. Това винаги ме амбицира”, уверява Васил.