0

Един от личните спонсори на тенис звездата Новак Джокович взе отношение по скандалното му изгонване от Австралия. От швейцарската фирма за луксозни часовници Hublot не бързат да вземат решение относно евентуално разтрогване на договора си със сърбина.

„Искаме лично да се запознаем с позицията на Новак, искаме да знаем неговата гледна точка за това, през което е минал“, заяви Рикардо Гуадалупе, изпълнителен директор на компанията, цитиран от Ройтерс.

„Самата същност на ваксинациите е, че това е нещо лично.Ние уважаваме свободата и избора на всеки човек, независимо дали подкрепя ваксинацията или не. Това е нашата позиция. След разговор с Новак ще решим какво ще правим по-нататък.“

Джокович беше депортиран от Австралия на 16 януари, въпреки че беше изтеглен в жребия за първия кръг на Australian Open на следващия ден. Той бе спрян заради липса на ваксина срещу коронавирус. Сърбинът напусна страната и не можа да участва в Australian Open, където е побеждавал цели 9 пъти.

Такива чувствителни въпроси поставят дилема за спонсорите, които трябва да намерят баланс между зачитането на личната свобода на спортиста и улавянето на настроението на обществото, съответно на бъдещите клиенти. Гуадалупе каза, че вярва, че Джокович ще направи изявление в края на австралийския турнир, който приключва на 30 януари. "Тогава ще определим нашата позиция."

Hublot, спонсор на спортни величия, включително Пеле, Килиан Мбапе и Юсейн Болт, подписа с Джокович миналия август. Според Forbes играчът спечели 30 милиона долара миналата година от спонсорски връзки. 

Друг водещ спонсор на Джокович, френската марка за облекло Lacoste, обяви миналата седмица, че ще се свърже с него, за да прегледа събитията в Австралия.

Сред другите спонсори на Джокович са автомобилният производител Peugeot, който отказа да коментира инцидента, и австрийската банка Райфайзен. Базираната във Виена институция, която обяви връзката с Джокович през април, заяви, че е договорила многогодишно партньорство с играча въз основа на неговата силна репутация в Централна и Източна Европа.

Решението е взето „много преди текущата новина за Новак Джокович и неговия ваксинационен статус срещу COVID-19 и участието му в Australian Open“, се казва в изявление по имейл в понеделник.