0

О лимпийската шампионка в тройния скок от Токио 2020 Юлимар Рохас прати женския троен скок в друго измерение. 26-годишната венецуелка спечели трета поредна световна титла в зала с феноменален световен рекорд от 15,74 метра. До момента тя държеше върховото постижение в зала с 15,43 м от 2020 г. 

В първия си опит Рохас постигна 15,19 м, в петия 15,36 м, а при последното си излизане в сектора направо “взриви” наполовина пълната “Щарк Арена” в Белград с 15,74 м. Това е и най-силното постижение в историята в дисциплината и в зала, и на открито. Венецуелката държи рекорда на планетата и на открито с 15,67 м от олимпиадата в Токио през миналата година.

Европейската шампионка в скока на дължина в зала от Торун 2021 Марина Бек-Романчук (Украйна) спечели сребърния медал в последния си опит, когато записа лично постижение от 14,74 метра. 

Ямайката Кимбърли Уилямс извоюва третия си медал от световни първенства в зала, след като се пребори за бронза с 14,62 м.

Интересна развръзка имаше и в скока на височина при мъжете. Кореецът Уу Сан-гйок спечели световната титла с 234 см. Водачът в  ранглистата за годината с 236 см преодоля височината от първи опит, а след това направи два фала на 237 см и се отказа от последния си опит на тази височина.

Четирима преодоляха 231 см, но един от тях остана без медал. Швейцарецът Лойх Гаш грабна сребърния медал, след като скочи тази височина от втори опит, но преди това нямаше нито една грешка. 

Бронза си поделиха олимпийският шампион от Токио 2020 и световен в зала от Портланд 2016 Джанмарко Тамбери (Италия) и новозеландецът Хамиш Кер.

Тамбери отново показа ексцентричния си нрав, като се появи на представянето във финала с маска на Украйна и беше сложил лепенка с цветовете на Украйна (плюс имената на своите украински съперници в сектора Богдан Бондаренко и Андрий Проценко) и такава на Италия на двете си рамена.