0

Н идерландецът Макс Верстапен спечели Гран при на Емилия Романя, четвърти кръг за сезона във Формула 1.

За Верстапен това е втора победа за сезона след тази в Саудитска Арабия в края на март месец, а Ред Бул се поздрави с първи двоен успех за кампанията, тъй като мексиканецът Серхио Перес финишира втори. Третата позиция в крайното класиране зае британецът Ландо Норис с Макларън. 

Останалите позиции в челната шестица заеха британецът Джордж Ръсел (Мерцедес), финландецът Валтери Ботас (Алфа Ромео) и монегасецът Шарл Льоклер (Ферари).

Първото за годината състезание на европейска земя не предложи особени емоции, въпреки че пилотите стартираха на напълно мократа писта "Имола", което създаваше предпоставки за вълнуващи обрати. Такива обаче не настъпиха, тъй като времето се задържа стабилно, а потеглилият от полпозишън Верстапен нямаше затруднения да задържи първата си позиция през цялото време.

Още в първата обиколка символичните домакини от Ферари бяха разочаровани, след като пилотът на италианския отбор Карлос Сайнс-младши отпадна. Испанецът се сблъска с Даниел Рикардо от Макларън и трябваше да преустанови участието си в надпреварата. Австралиецът пък отиде в дъното на колоната и остана там до края на състезателния ден.

Другият пилот на Ферари Шарл Льоклер също не направи мечтан старт. Пилотът от Монако се забави с реакцията си и това позволи на Серхио Перес и Ландо Норис да го изпреварят. Така още от първия завой на състезанието Ред Бул окупира първите две места, а водачът в генералното класиране Льоклер бе изпратен в борба за третата позиция.

Няколко обиколки по-късно от състезанието отпадна и бившият световен шампион Фернандо Алонсо с Алпин.

За седемкратния световен шампион Люис Хамилтън състезанието на "Имола" бе поредно разочарование през сезона, като той финишира едва на 14-о място и бе затворен с обиколка от победителя Верстапен.

В генералното класиране начело остава Льоклер с 86 точки. На втора позиция излезе Верстапен с 59. Трети с 54 е Перес, следван от Джордж Ръсел с 49 и Карлос Сайнс-младши с 39.

Крайно класиране в Гран при на Емилия Романя (63 обиколки/309,049 км обща дължина/4.909 дължина на обиколката):

1. Макс Верстапен (Нидерландия/Ред Бул) – 1.32:07,986 часа
2. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - +16,527 секунди
3. Ландо Норис (Великобритания/Макларън) - +34,834
4. Джордж Ръсел (Великобритания/Мерцедес) - +42,506
5. Валтери Ботас (Финландия/Алта Ромео) - +43,181
6. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - +56,072

Източник: БТА