0

Т рикратният световен шампион Макс Верстапен е най-скъпоплатеният пилот във Формула 1. За предстоящия сезон, който стартира в Бахрейн тази събота, той ще получи 55 млн. долара от Ред Бул.

В класацията по заплати следват носителят на 7 световни титли Люис Хамилтън (Мерцедес) с $45 млн. и Шарл Льоклер (Ферари) с $34 млн. №4 по пари е Ландо Норис от Макларън, който ще получи $20 млн., а след него с по $18 млн. са Джордж Ръсел (Мерцедес) и ветеранът Фернандо Алонсо (Астън Мартин), който през юли ще навърши 43 г. Топ 7 по пари затваря Серхио Перес от Ред Бул, който прибира $12 млн.

26-годишният Верстапен е абсолютен фаворит и през 2024-та, след като през 2023-та спечели 19 от общо 22 състезания и си гарантира титлата още на 7 октомври. Тогава нидерландецът прибра $45 млн. заплата и още $25 млн. от бонуси. Колкото до 39-годишния Хамилтън, той взе $50 млн., въпреки че за втори пореден сезон остана без победа и имаше само 6 подиума.

Относно новата кампания в най-престижната автонадпревара, където световен шампионат се провежда от 1950 г., Макс коментира: „Очаквам с нетърпение уикенда. Имахме добри тестови дни и научихме много за колата. Надявам се да повторим успеха от миналия сезон“.