0

М акс Верстапен спечели четвъртия си пореден полпозишън от началото на сезона във Формула 1, след като триумфира в квалификацията преди утрешната Гран При на Япония.

За световния шампион полпозишънът на „Сузука“ не дойде по най-убедителния начин, след като той победи с по-малко от десета съотборника си Серхио Перес.

Мексиканецът направи много силна последна обиколка, в която записа рекорден втори сектор, но в третия Верстапен беше недостижим и с време от 1:28.197 си осигури най-добрата стартова позиция за утрешното състезание.

Зад съотборниците в Ред Бул на стартовата решетка утре ще застанат Ландо Норис и победителят от надпреварата в Австралия преди две седмици Карлос Сайнц, които ще поделят втората редица. На третата ще се наредят двукратният световен шампион Фернандо Алонсо и рожденникът днес Оскар Пиастри.

Бъдещите съотборници Люис Хамилтън и Шарл Льоклер ще поделят четвъртия ред, а на петия ще застанат Джордж Ръсел и местният любимец Юки Цунода.

Монегаскът направи само една обиколка в решителните 12 минути на квалификацията, след като трябваше да прави второ излизане в Q1 и нямаше достатъчно свежи меки гуми за Q3.

Състезанието за Гран При на Япония, четвърти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 8:00 часа българско време и ще бъде излъчено пряко по DIEMA SPORT 3