0

С тарши треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Весела Димитрова заяви, че момичетата са доста далеч от оптималната форма, но е доволна от психическата им устойчивост и желанието да се преборят за първото място на Световната купа в София. “Винаги може и още, и още и ще съм доволна, когато и момичетата са перфектни, така че работим за това ежедневно. Все още сме доста далеч от оптималната форма и от начина, по който те могат да играят. Затова работим и съм наистина доволна днес от психическата устойчивост и желанието, което те показаха, за да се преборят за първото място. България, както знаете, е школа и световен лидер в гимнастиката, но всички конкуренти работят и всичко е възможно на едно състезание”, каза Димитрова.

3 ленти, 2 топки и 1-во място: Ансамбълът ни се изстреля от третата позиция до титлата в многобоя

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева, бе много щастлива след спечелените златни медали в многобоя на Стилияна Николова и на ансамбъла за жени на Световната купа, която се провежда пред родна публика в София. "От това по-нагоре няма. Мисля, че програма максимум направихме и в двете дисциплини: и при ансамбъла и при индивидуалното. Успяхме да спечелим златния медал при една много, много емоционална битка и вчера и днес, за което, разбира се, съм много щастлива и благодаря на момичетата, на треньорите и техните екипи", каза Раева.

Ансамбълът направи грешка вчера на пет обръча, но днес изигра отлично композицията си с три ленти и две топки и взе титлата. "Ами така стана и на Световното първенство. Точно топките и лентите извадиха, ако така мога да се изразя, момичетата до първото място. Същото стана на Световната купа в Атина с лентите и топките се придвижихме в тройката след лошия старт. Вярвах, вярвах, че може да се случи, защото топките и лентите са ни много силно съчетание. Обръчите също са много силни, много са трудни и затова момичетата все още допускат грешки. Но аз вярвам, че ако продължаваме да работим по същия начин много скоро ще могат да покажат и обръчите, които наистина са една много сложна и много интересна композиция. Въпреки че допускаме още грешки, както и съперниците ни допускат грешки, но го отдавам на това, че ние направихме много сложни композиции. Надявам се сте забелязали, че в съчетанията на България има огромна динамика, едно страхотно темпо, в които играят момичетата и се изисква изключителна концентрация, за да можеш да направиш абсолютно всичките си елементи", добави Раева.