1

Д омакинство на Зимни младежки олимпийски игри е огромна възможност за развитие на спортната инфраструктура в България. Това коментира Весела Лечева, която е член на Комисия към МОК, в интервю за Sportal.bg. Преди дни представители на БОК, спортни федерации, общини се срещнаха с президента Румен Радев, за да обсъдят възможността страната ни да е домакин на такъв голям форум.

Според Лечева е важно да има голяма национална цел, която да увлече в едно представителите на изпълнителната и местната власт, както и спортната общественост и организации. 

“Това бе една изключително важна среща, за да сложим началото на тази дискусия, но и в кратък срок да започнем със съвсем конкретни действия. Спортните съорежения, които могат да бъдат изградени, ще останат не само за младите хора, но и ще дадат сериозен отпечатък върху туризма. Такъв спортен форум е и най-пряката и бърза писта за позиционирането на България на световната карта на зимните спортове“, коментира Лечева. 

Следващите Зимни младежки игри трябва да се проведат през 2028-а година, а домакинът все още не е уточнен. 

„Смятам, че това може да обедини усилията както на правителството, така и на отделните общини и на цялата спортна общественост. Ползите от подобно начинание ще са огромни“, смята още Лечева. 

Тя даде и пример със спортната инфраструктура на Витоша. 

“Надявам се Витоша отново да се използва за ски-спорт и туризъм. Защото планината ни прилича на паметник на глупостта. Вече 30-години тъпчем на едно и също място. Смятам, че липсва само политическа воля, за да бъде решен този въпрос, така че да бъдат защитени и всички екологични норми, и да има модерни спортни съоръжения, които да приемат столичани“, каза Лечева.